18 Ocak 2009 00:00

Tuncel’in suçları örtbas edilip muhbir yapıldı

Dink cinayetinde polisin ihmalini araştıran Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporunda ‘MC Donald’s bombalamasında Erhan Tuncel’in rolünün örtbas edildiği’ görüşüne yer verildi.

Paylaş

Dink cinayetinde polisin ihmalini araştıran Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun raporunda ‘MC Donald’s bombalamasında Erhan Tuncel’in rolünün örtbas edildiği’ görüşüne yer verildi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Hrant Dink’in öldürülmesinde ‘azmettirici’ olarak yargılanan Erhan Tuncel’in Mc Dolands’ın bombalanması olayında ‘bilinçli’ olarak dava dışı bırakıldığı değerlendirmesinde bulundu. Saldırıda bombayı hazırlayan ve Yasin Hayal’i saldırıya azmettiren Erhan Tuncel, olayın sanığı yapılmamış ve polis muhbiri olarak kullanılmıştı. Oysa suça karışan bir kişinin muhbir yapılması yasal değildi. Üstelik işlediği suçun örtbas edilmesi çok daha büyük bir suçlama. Tuncel’in muhbir yapıldığı dönem Trabzon Emniyeti’nin başında olan kişi, bugün Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek’ti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun olayda ismi geçenleri tekrar dinleyerek, ele geçirilen belgeleri inceleyerek yaptıkları inceleme sonucunda hazırladıkları raporda dikkat çeken başlıklar ve kurulun saptamaları var.
‘Tuncel hep arka planda’
Raporda dikkat çekilen noktalardan biri Yasin Hayal’le, Erhan Tuncel’in eskiye dayanan ilişkisi. Rapora göre ikili 2002 yılından beri tanışıyor. Trabzon’da bir rahibin dövülmesi, Başbakan’ın uçağına bomba konulduğu yönündeki ihbar ve Hayal’in yurtdışına gidişinde Tuncel’le Hayal’in birlikteliğinden söz ediliyor. Raporda, Tuncel-Hayal birlikteliği daha önce saptanmış olsaydı Dink’in öldürülmesinin engellenebileceği şöyle ifade edildi: “Hayal’in bu eylemleri tek başına planlamadığı, Erhan Tuncel’in hemen hemen tüm eylemlere planlayıcı olarak dahil olduğu ve bir dizi ihmaller zinciri neticesinde Dink cinayetinin gerçekleşmesine zemin hazırladığı değerlendirilmektedir.”
Korundu ve kurtarıldı
Hayal’in kamuoyunda tanınmasına neden olan olay 2004 ekim ayında Mc Donalds’ın bombalanmasıydı. Tuncel’le Hayal’in bu olayda da birlikte hareket ettiği biliniyordu. Buna karşın bombalama olayından 20 gün sonra Tuncel’le bağlantı kuran Trabzon polisi ‘yardımcı istihbarat elemanı’ olmasını istedi. Bombalama sırasında yaralanan Yasin Hayal’in kanlı pantolonunu polise veren Erhan Tuncel suça karışmasına karşın yasadışı bir şekilde yardımcı istihbarat elemanı yapılmıştı.
Etrafında hep muhbir vardı
Raporda Yasin Hayal’in Mc Donald’s’ın bombalanması döneminde ‘Sinan Raşitoğlu’ isimli biriyle görüşmesinin saptandığı söz konusu kişininse bombalama eyleminden kısa süre önce Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nde yardımcı istihbarat elemanı olarak çalıştığı belirtildi. Hayal’in yakın arkadaşı Tuncel de patlamadan sonra ‘yardımcı istihbarat elemanı’ olmuştu. Raporda, “Bütün süreçlerde Yasin Hayal’in etrafında emniyetin yardımcı istihbarat elemanın bulunduğu” vurgulandı. Hayal, buna karşın Mc Donald’s bombalamasından Hrant Dink’in ölümüne kadar olan sürede bir engele takılmadan eylemlerini gerçekleştirdi.
Raporda şöyle denildi: “İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, ve İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve tespit edilecek diğer görevliler hakkında görevi ihmal nedeniyle ön önceleme yapılmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır.” (HABER MERKEZİ)

Herkes kendini kurtarmaya çalışıyor

Hrant Dink Dava İzleme Komitesi, suikastın ikinci yılında hukuksal anlamda nelerin yapılmadığı ve yapılması gerekenlerle ilgili bir rapor hazırladı. Cevapsız kalan sorulara dikkat çekilen raporda, “Hrant Dink’e neden koruma sağlanmadığı ve koruma sağlamayanların neden yargılanmadığı soruları hep cevapsız kaldı” dendi. Raporda, MİT, Jandarma ve Emniyet üçgenine dikkat çekildi ve şu çarpıcı tespitte bulunuldu: “Hrant Dink’in öldürülmesi olayındaki sorumluların, işbirliği ve koordinasyon sağlama konusundaki kusurları, birbirlerinden bilgi ve belge sakladıkları ve kendilerini kurtarmak için birbirlerini suçladıkları bütün çıplaklığıyla ortaya çıktı.”
ÖNCEKİ HABER

israil’i durdurun!

SONRAKİ HABER

Kömür 3 can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...