20 Ocak 2009 00:00

Kaplan’dan ‘telekulak’ için kanun teklifi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, son dönemlerde Ergenekon davası ile gündeme gelen gizli telefon dinlemelerine ilişkin kanun değişikliği önergesi verdi. Kaplan verdiği teklifte, TCK 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ve 140. maddelerinde ayrı ayrı değişiklik yapılarak, gizli dinleme yapanların 2 yıldan 7 yıla kadar cezalandırılmasını istedi.

Paylaş

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, son dönemlerde Ergenekon davası ile gündeme gelen gizli telefon dinlemelerine ilişkin kanun değişikliği önergesi verdi. Kaplan verdiği teklifte, TCK 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139 ve 140. maddelerinde ayrı ayrı değişiklik yapılarak, gizli dinleme yapanların 2 yıldan 7 yıla kadar cezalandırılmasını istedi. Kaplan önergesinde, gizli dinlemenin yanı sıra izinsiz görüntü kaydetme, ses kaydı alıp yayınlama, kişiler hakkında bilgi toplamanın da değişik sürelerde hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.
Verdiği kanun teklifinin gerekçelerini Meclis’te açıklayan Kaplan, gizli dinleme ve telekulak olayının gündemde olduğunu belirterek, “Anayasa Mahkemesi’nden Genelkurmay Başkanlığı’na, hükümetten muhalefete, bürokrasiden sıradan vatandaşa hemen herkes gizli dinlemeden şikayetçi, kaygılı” dedi. “Çete”, “Gladio” veya “Kontrgerilla” gibi örgütlerin en çok gizli dinleme gibi yöntemlere başvurduklarını hatırlatan Kaplan, birçok gizli belgenin de YouTube’a düştüğünü söyledi.
Her türlü dinlenme cihazının ortalıkta “ekmek peynir” gibi satıldığını; tehdit, şantaj, kişilik haklarına saldırı gibi olayların da sıradanlaştığını belirten Kaplan, gizli dinlemenin “özel hayat hakkını” ihlal ettiğini belirterek, bunun ulusal ve uluslararası yasalarda yasaklandığını bildirdi. Dinlemelerin bir hakim kararına uymaması halinde suç olduğunu ifade eden Kaplan, “Bu kişinin yaptığı kayıt delil olamayacağı gibi, bu suretle elde ettiği bilgiyi, tanık olarak da beyan edemez; bu hususta verdiği beyan da mutlak olarak hukuka aykırıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kontrgerillaya karşı halk birleşmeli

SONRAKİ HABER

ALS hastası devlet desteği istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...