21 Ocak 2009 00:00

Van Gogh’un izinde

“Vincent Van Gogh’un Peşinde Modernizmin İzinde” adlı proje kapsamındaki geziye katılan ressamlar, karma sergi hazırlığında. İçlerinden biri; Habip Aydoğdu ise Paris ve Van Gogh izlenimleriyle oluşan resimlerini Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde kişisel olarak sergiliyor

Paylaş

“Vincent Van Gogh’un Peşinde Modernizmin İzinde” adlı proje kapsamındaki geziye katılan ressamlar, karma sergi hazırlığında. İçlerinden biri; Habip Aydoğdu ise Paris ve Van Gogh izlenimleriyle oluşan resimlerini Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde kişisel olarak sergiliyor. “Yıldızlara Erişmek” başlığıyla 6 Ocak’ta açılan sergi, 31 Ocak’a kadar görülebilecek.
Van Gogh’un izini sürmek için İstanbul’dan Paris’e uzanan, Paris’te yaşayan ressam Önay Akbaş’ın projesi. Bu düşüncenin arka planı kendisine ait olsa da projeyi bir Türk ressam grubu ile gerçekleştirmiş olmaktan hayli memnun Akbaş.
Paris gezisine, Habip Aydoğdu’nun dışında Özdemir Altan, Tomur Atagök, Bedri Baykam, İbrahim Çiftçioğlu, Adem Genç, Ekrem Kahraman gibi ressamlar katıldı. Projeye katılan ressamların ortak sergisi, 10 Mart’ta Beşiktaş Kültür Merkezi’nde açılacak.
Habip Aydoğdu, İstanbul’dan başlayan; Paris, Saint Remy, Auvers Sur Oise, Barbizon ve tekrar Paris’te son bulan yolculuk esnasında birikimlerini fırsat bulduğu her yerde resim, yazı ve çizgilerle bir deftere aktarmış. Seyahatten döndükten sonra da resimle, ressamla ve kendisiyle hesaplaşmalarını tuvale aktarmış. Sanatçı sergide, Gogh’un kardeşi Theo’ya yazdığı son mektubundaki “Gerçek olan şu ki, yalnızca resimlerimizi konuşturabiliriz” öğüdüne uygun olarak, 118 yıl önce dünyadan göçen ustayla ‘resimleri vasıtasıyla’ konuşmayı deniyor. Van Gogh’un fırça darbelerinin altında onun çektiği acıları yerinde izlemekten, ressam dostlarıyla beraber gezmekten çok istifade ettiğini söyleyen Aydoğdu, “Altı ay içinde seri bir üretim başladı. Tıpkı Van Gogh’un kulağını kesmesinden sonraki üretkenliği gibi bir şey oldu bu sergi. Onun resimlerini yorumlamak gibi bir derdim yoktu. Onun dünyasıyla, hayata bakışıyla, duruşuyla konuşmayı denedim” diyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

UZUN MESAFE

SONRAKİ HABER

Özelleştirme öldürür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...