21 Ocak 2009 00:00

Ceber davası sancılı başlıyor


On günlük işkence sonucu öldürülen Engin Ceber’in katillerinin yargılanacağı dava bugün başlıyor. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in bile ailesinden özür dilediği Ceber’in ölümüne ilişkin davada, 60 sanık mahkeme karşısına çıkacak.
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi bünyesinde onlarca avukatın oluşturduğu Engin Ceber Dava Takip Komisyonu, Ceber’in ‘son’ olması için adalet arayacak. Ancak 4 sanık dışındaki diğer sanıklar hakkında istenen olası hapis cezaları, miktarları nedeniyle ‘erteleme kapsamında’ bulunuyor. Bu durum, işkencenin cezasız kalabileceği yorumlarına neden oluyor.
Bugün saat 09.30’da başlayacak dava, Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
10 gün kesintisiz işkence
29 yaşındaki Ceber, 28 Eylül 2008’de Ferhat Gerçek’i vuran polislerin cezalandırılması talebiyle yapılan basın açıklamasından sonra gözaltına alındı. Kendisiyle birlikte alınan Aysu Baykal, Cihan Gün ve Özgür Karakaya ile beraber karakol ve Sarıyer Emniyet Müdürlüğü’nde sürekli işkence gördü. “Polise mukavemet” suçlamasıyla tutuklanan Ceber, Gün ve Karakaya, Metris Cezaevi’ne; Baykal ise Bakırköy Cezaevi’ne gönderildi. 29 Eylül’de Metris’e gelen Ceber ve arkadaşları, jandarma ve gardiyanların 10 günlük aralıksız işkencesine maruz kaldı. 7 Ekim’de hastaneye kaldırılan Ceber, beyin ölümü gerçekleştiği için yaşam destek ünitesine bağlandı. Ceber, 10 Ekim’de yaşamını yitirdi. Ölümü sonrasında hazırlanan otopsi tutanağı ve diğer raporlarla 28 Eylül-7 Ekim arasında kesintisiz işkence gördüğü kesinleşti.
İddianameye dair
*39 gardiyan, 3 cezaevi müdürü, 13 polis, 4 jandarma, 1 doktor yargılanıyor.
*İddianamede yer alan suçlar: “işkence sonucu adam öldürmek”, “eziyet”, “kasten yaralama”, “resmi evrakta sahtecilik”, “görevi kötüye kullanma” ve “suçu bildirmeme”.
*1 müdür ve 3 gardiyan hakkında “işkence sonucu adam öldürmek” suçunu işledikleri gerekçesiyle dava açıldı.
*Jandarma görevlilerine “kasten yaralama”, polislere ise “eziyet” suçu yöneltildi.
*“İşkence” nedeniyle yargılanması gereken sanıkların suç gerekçesi “eziyet” oldu.
*“İşkence sonucu adam öldürmek”ten yargılanması gerekenler ise “kasten yaralama” maddesinden yargılanacak.
*Böylelikle kamu görevlileri hakkında istenen cezalar, en aza indirilmeye çalışıldı.
İşkence cezasız kalacak kaygısı
“İşkence sonucu adam öldürme” suçunu işledikleri için yargılanacak 4 sanık dışında, verilecek olası hapis cezaları, ‘miktarları nedeniyle’ erteleme kapsamı içerisinde bulunuyor. Komisyona göre bu durum, “ceza verilmesi halinde bile işkencecilerin cezasız kalacağı” anlamına geliyor.
Ceber’in gördüğü işkencenin tanıkları ve mağdurları olan Gün, Karakaya ve Baykal’a, bu davanın sanıkları olan polislerin şikayetleri üzerine dava açıldı. Bu durum, polis kurşunuyla gelç olan Ferhat Gerçek davasını hatırlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

Takipçisi olacaklar

Emek ve meslek örgütleri, bugün başlayacak Ceber davasına müdahil olacaklarını duyurdu. İstanbul Tabip Odası, KESK Şubeler Platformu ve TMMOB, İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı yaptı. Ceber’i öldürenlerin cezalandırılmasını isteyen emek ve meslek örgütleri, mücadelede kararlı olduklarını ve davanın takipçisi olacaklarını vurguladılar.

Evrensel'i Takip Et