22 Ocak 2009 00:00

Piyasalardan Obama’ya kötü karşılama

ABD borsaları, global bankacılık krizinin sonuna daha yol olduğu yönündeki endişelerle, önceki gün göreve başlayan ABD Başkanı Barack Obama’yı düşüşle karşıladı.

Paylaş

ABD borsaları, global bankacılık krizinin sonuna daha yol olduğu yönündeki endişelerle, önceki gün göreve başlayan ABD Başkanı Barack Obama’yı düşüşle karşıladı.
Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.01, Nasdaq yüzde 5.78, S&P 500 yüzde 5.28 değer kaybetti. Dow Jones endeksi puan ve yüzde bazında 1 Aralık 2008’den beri en büyük düşüşü gösterirken, ilk defa 20 Kasım 2008’de ulaştığı 8.000 puan seviyesinin altına indi. S&P mali endeksteki düşüş bir ara yüzde 16.7’ye ulaştı.
Yatırımcılar, Barack Obama’nın göreve başlama konuşmasında bankacılık krizi ve daralan ekonomi karşısında yeni yönetimin nasıl bir yol izleyeceği konusunda yeni bir bilgi bulamadılar.
Dünyanın en büyük kurumsal para yöneticisi olan ve bankacılığın en güvenli alanlarında faaliyet gösterdiği düşünülen State Street Corp, yatırım portföyünde 6.3 milyar dolar zarar etmiş olabileceği ve gelecek dönemde görünümün olumsuz olduğu açıklamasıyla yatırımcıları korkuttu. State Street hisseleri, açıklamanın ardından yüzde 59 değer kaybetti.
Asya da düşüşte
Asya borsaları, finansal sektörden gelmeye devam eden tehlike sinyalleri ve endişeleri artıran ekonomik verilerin etkisiyle son altı haftanın en düşük değerlerine geriledi. Tokyo borsasında yüzde 2’lik düşüş yaşandı.
Dolar ve diğer varlıklarda güvenli liman alımları ise arttı. Sterlin dolar karşısında son yedi yılın en düşük seviyesine doğru değer kaybını sürdürürken, avro da dolar karşısında son altı haftanın en düşük değerine ulaştı. Petrolün değeri vadeli işlemlerde yeni kontrata geçilmesi sebebiyle arttı.
Dışarıdaki olumsuz havaya bağlı olarak İMKB Ulusal 100 Endeksi de güne yüzde 2’lik düşüşle başladı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

Beyan edilen vergiler ödenmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...