24 Ocak 2009 00:00

İlk kimyasal silah Perslerden

Bir İngiliz araştırmacı, Sasani İmparatorluğunun 3’üncü yüzyılda Suriye’nin doğusundaki Roma kenti Dura’da, zehirli gaz kullandığına dair delil buldu.

Paylaş

Bir İngiliz araştırmacı, Sasani İmparatorluğunun 3’üncü yüzyılda Suriye’nin doğusundaki Roma kenti Dura’da, zehirli gaz kullandığına dair delil buldu. Şehir duvarlarının dibinde gömülü 20 Roma askerinin kalıntılarının incelenmesi sonucunda bu sonuca varıldığı bildirildi. Leicester Üniversitesi arkeoloji bölümünden Simon James’in araştırmasına göre, Persler şehre girmek için sur dibinden tünel kazdılar. Katran ve sülfür kristallerini yakarak yoğun zehirli gaz üreten Persler, bunu, açtıkları tünelden düşmanlarına karşı kullandılar. Böylece Roma askerleri saniyeler içinde bilinçlerini kaybettiler ve dakikalar içinde de öldüler.
James, yeraltı kanalları veya bacalarının da öldürücü zehrin yayılmasını sağlamış olabileceğini söyledi. Dr. James, Perslerin en fazla iki metre yüksek ve genişliğindeki, 11 metre uzunluğundaki bir alanda 20 kişiyi öldürmelerinin insanüstü muharebe gücü gerektirdiğinin altını çizdi.
Perslerin, tüneli muhtemelen şehir suruyla yakınındaki kuleyi çökertmek için kazdıkları, bunda başarısız olsalar da eninde sonunda kenti fethettikleri bildiriliyor. Ancak Perslerin şehre nasıl girdikleri hala gizemini koruyor. Surlarda 1920’ler ve 1930’larda Fransızlar ve Amerikalılar tarafından bir dizi kazı yapıldı. Son yıllarda modern teknoloji kullanılarak daha ayrıntılı inceleme yürütüldü.
Dr. James ve arkadaşları 80 yıl önce toplanan objeleri incelemeye devam ediyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kenti kazakla giydirmek

SONRAKİ HABER

Metallica’nın son klibi Amerikalıları kızdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...