24 Ocak 2009 00:00

Sinter işçisiyle dayanışma büyüyor

Sendikalı oldukları için işten atılan ve 34 gündür direnişte olan 380 Sinter işçisiyle dayanışma her geçen gün büyüyor.

Paylaş

Sendikalı oldukları için işten atılan ve 34 gündür direnişte olan 380 Sinter işçisiyle dayanışma her geçen gün büyüyor. Salı günü Sinter Metal işçilerini ziyaret eden Ümraniye mahalle muhtarları ve dernek temsilcileriyle Sinter Metal işçisinin direnişini ve yaptıkları ziyareti konuştuk.
En temel haklarını kullandılar
İstanbul’daki Vartolular Kültürel Ekonomik Dayanışma Derneği Ümraniye Şube Başkanı Hıdır Yavuz bu direnişin güçlenerek sürmesi gerektiğini söyledi. Yavuz başta diğer fabrikalarda çalışan işçiler olmak üzere, emek dostlarının sınıf dayanışmasını göstermesi gerektiğini, bu direnişin sınıf mücadelesinin bir parçası olduğunu vurguladı. Yavuz Sinter direnişinin kazanması halinde bütün bir işçi sınıfının kazanacağını belirterek dernek olarak bu konuda yardımlarını esirgemeyeceklerini ifade etti.
Sendikalar neden var?
Mustafa Kemal Mahallesi Muhtarı Cuma Kara ise Sinter Metal işçilerinin haksız hukuksuz bir biçimde işten çıkarıldığını belirterek, krizi fırsat bilen patronların son dönemlerde işçileri haksız bir biçimde işten attığını vurguladı. Gerekli mercilerin bu adaletsizliğe müdahale etmesi gerektiğine dikkat çeken Kara, bütün halkı işçi direnişlerine destek olmaya ve sahip çıkmaya çağırdı. Dayanışma için salı günü işçileri Sinter işçilerini ziyaret ettiklerini belirten Kara dayanışmanın burada kalmayacağını ve devam edeceğini bu konuda muhtarlar olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti.
Zamanında benzer direnişler yaşadığını vurgulayan İnkılap Mahallesi Muhtarı Fuat Korkmaz, bu yüzden Sinter Metal işçilerinin yaşadıklarını ve uğradığı haksızlıkları yakinen bildiğini ve bunun için Ümraniye Mahallesi muhtarları olarak önümüzdeki dönem işçilere erzak yardımında bulunacaklarını ifade etti. Korkmaz 380 işçinin işten atılmasının kanuna aykırı olduğunu bunun her yerde yaşandığını belirterek, her sendika üyesi olan işten çıkarılacaksa ve buna karşı önlem alınmayacaksa sendikalar neden var diyerek yetkililere seslendi.
Yaşanan hukuksuzluk
Namık Kemal mahalle muhtarı Yaşar Anduloğlu eski Netaş işçisi ve Netaş direnişinde de yer almış bir işçi. İşçileri sonuna kadar haklı bulduğunu, yaşananın hukuksuzluk ve adaletsizlik olduğunu belirten Anduloğlu, yetkilileri derhal bu hukuksuzluktan vazgeçmeye çağırdı. Anduloğlu 380 işçinin bir anda kapının önüne konmasının savunulur bir tarafı olmadığını vurgulayarak, işçilerin sendikalarda örgütlenmelerinin en doğal hakları olduğunu, zaten zar zor geçinen insanların ekmeğiyle oynandığını belirtti.
Hükümet işçiden yana tavır almalı
“Alevi kültüründe haksızlığa uğrayanın yanıda olmak vardır” diyen Ümraniye Pir Sultan Abdal ve Cem Evi Derneği Başkanı Metin Arslan, Sinter Metal işçisinin mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini, bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını ifade etti. Arslan hiç kimsenin ekmeğini büyütme kavgasından dolayı işten atılamayacağını vurgulayarak bunun insanlıkla bağdaşır bir yanının olmadığını belirtti. Arslan bir çok fabrikada benzer durumların yaşandığını fakat bu dönem daha da fazlalaştığına dikkat çekerek hükümetin bir an önce işçiden ve halktan yana bir tutum takınarak gerçekçi çözümler üretmesi gerektiğini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
İnan Dursun
ÖNCEKİ HABER

Yeşil Ankara’da

SONRAKİ HABER

Kadınlar sığınma evi istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...