25 Ocak 2009 00:00

Öğrencilere gözaltında işkence

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) bir süredir yaşanan ülkücü saldırıları protesto ettikleri için gözaltına alınan 7 öğrenci, işkence gördü.

Paylaş

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) bir süredir yaşanan ülkücü saldırıları protesto ettikleri için gözaltına alınan 7 öğrenci, işkence gördü. İHD Ankara Şubesi’nde açıklama yapan öğrenciler, suç duyurusunda da bulunacak.
Gözaltında işkence gördüklerini iddia eden öğrenciler dün İHD Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Öğrencilerden Yaşar Çalışkan, gözaltına alan polislerin kendilerini halka ‘terörist’ olarak göstererek linç ettirmeye çalıştıklarını söyledi. Çalışkan, DTCF’de provokasyonlar ve polis şiddeti sürdüğü sürece bunun son bulması için mücadele eden arkadaşlarının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi. Gözde Yıldız ise iki kişi olarak Sıhhiye Köprüsü’nün altında gözaltına alındıklarını, iki saat boyunca gözaltı aracında dolaştırıldıklarını, gözaltı süresi boyunca cinsel taciz, şiddet ve psikolojik baskı gördüklerini belirtti.
‘Linç ettirmek istediler’
Halil Sönmez de iki arkadaş olarak, DTCF’ye polisin kendilerini almaması üzerine, okulun hemen üst kısmında bulunan Yüksek İhtisas Hastanesi bahçesinde beklediklerini söyledi. Beklerken polislerin gelip kimlik sorduğunu ve sorgusuz, sualsiz üzerlerine silah doğrultup, tehdit ettiğini, silahlarla ve sert cisimlerle vurmaya başladıklarını anlatan Sönmez, kanlar içinde kaldıkları yetmezmiş gibi, polisin kışkırtması sonucu, hastane bahçesindekiler tarafından küfür ve saldırılarına maruz kaldıklarını söyledi.
Emniyette kayıtları tutulmadı
Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüklerinde kendilerini teslim eden polislerin isim vermemesi gerekçesiyle kayıtlarının yapılmadığına dikkat çeken Sönmez, 8 saatlik gözaltı sürelerinin kayıtlara geçmediğini, ancak savcılığa çıkarılacakken kayıt edildiklerini ifade etti.
Polisin müdahalesi sonucu yaralanan ancak gözaltına alınmayan öğrencilerden Zelal Karataş ise “Rektörlükten, Dekanlıktan izinleri olduğunu söyleyerek bu güçler bize saldırıyor” dedi. Gözaltında işkence gören öğrenciler önümüzdeki hafta içerisinde, ellerindeki adli tıp raporları ile birlikte polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklar. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İstihbaratçının savcılık izni varmış!

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa