27 Ocak 2009 00:00

Bütçe güzellemesi gerçekçi değil

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ‘bütçe hedefinin tutturulduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını duyurdu

Paylaş

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ‘bütçe hedefinin tutturulduğu’ söyleminin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.
Bütçede Özelleştirme Fonu ve İşsizlik Fonu’ndan yapılan aktarmaların yer aldığı, buna karşılık bütçede olması konut edindirme yardımı (KEY) ödemelerinin ise dışarıda bırakıldığı vurgulanan TEPAV raporunda şöyle denildi: “Bütçe ‘daha güzel’ gösterilmeye çalışılırken, bu İşsizlik Fonu ve Özelleştirme Fonu’nun mali durumunun bozulması pahasına yapılmaktadır. Bu tür işlemlere rağmen gerçekleşme tahmininde daha düşük olması öngörülen bütçe açığı aradan birkaç ay geçtikten sonra yaklaşık yüzde 22 civarında bir sapma ile daha yüksek bir oranda gerçekleşmektedir. Bu durumda bu sefer hedefleri oynak hale getirerek başlangıç hedefinin tutturulduğunu, mali disiplinin sağlandığını ve bütçe yönetiminde iyi bir performans sergilendiğini ileri sürmek ciddi bir tutarlılık sorununa işaret etmektedir.”
TEPAV Mali İzleme Grubu tarafından yayımlanan “2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Ön Değerlendirme Notu”nda, bütçenin 17.1 milyar lira açıkla, başlangıçta tahmin olunan 17.9 milyar liralık hedefin altında kaldığının belirtildiğine dikkat çekildi.
Raporda, “Yılın bitmesine bir kaç ay kala yapılan tahminde 14.1 milyar lira olarak belirlenen açığın, yıl sonunda bunun çok üzerinde ortaya çıkması nedeniyle tekrar başa dönülerek başlangıç bütçe hedefinin tutturulduğunun ileri sürülmesini, bütçe kredibilitesi açısından gerçekçi bir yaklaşım olarak değerlendirmek mümkün görülmüyor” denildi.
Bir defalık tedbirler
Raporda, geçmiş yıllarda, bütçede yıl içinde yapılan saydam olmayan müdahalelerin, bir defalık tedbirler ve benzeri işlemlerin dışarıda bırakılması sureti ile hesaplanan program tanımlı faiz dışı denge tutarının GSYH’ye oranı yüzde 4’ün üzerine çıkarken, bu oranın geçen yıl son dokuz yılın en kötü mali performansı olan yüzde 1.8’e indiği, KEY dahil edildiğinde ise yüzde 1.6’ya kadar düştüğü vurgulandı. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Bakan verdiği sözden geri döndü

SONRAKİ HABER

Üretici primleri IMF kurbanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...