28 Ocak 2009 00:00

Güzelhisar ovası bu kadar ucuz mu?

Aliağa’nın Güzelhisar köyünde kurulmak istenen sanayi sitesine köy halkı karşı çıkıyor

Paylaş

İzmir Ege Dökümcüler Derneği çatısı altında bir araya gelen 21 firmanın, Aliağa’nın Güzelhisar Köyü’nde kurmak istediği, “Döküm İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” için çabaları sürerken, yöre halkının tepkileri de giderek artıyor.
Sanayiciler bütün karşı çıkmalara ve yaratacakları doğal ve ekonomik tahribata rağmen, siyasi kulisler de yaparak bildiklerini okumaya devam ediyor. Kimi zaman Sanayi Bakanlığı, kimi zaman Ege Bölgesi Sanayi Odası kimi zaman da Aliağa Belediyesi aracılığıyla girişimlerde bulunuyorlar. Aliağa Kaymakamlığı, İzmir Valiliği’ne 14.06.07 tarihinde gönderdiği yazısında ise Dökümcüler Sitesi yapılmak istenilen yerin uygun olmadığını belirtti.
Kaymakamlık bu yazısında, yapılan incelemeler sonucu Güzelhisar Köyü Elbirdi Mevki’nin sulanabilecek yapıda tarım arazisi olduğunu belirtmiş ve Çıtak, Karaköy, Karakuzu, Güzelhisar, Samurlu, Uzunhasanlar köylerinde toplam 144 bin 400 zeytin ağacının bulunduğunu, aynı zamanda pamuk, mısır, karışık sebze, buğday ve yem bitkileri ekiminin yapıldığını bildirdi. Ayrıca bu bölgede DSİ’ye ait, “Güzelhisar Barajı Mansap Ovaları Sulaması” ve “İzmir-Aliağa Çıtak Barajı ve Sulaması” adıyla iki sulama projesi bulunduğunu belirterek, bu projelerle toplam 72 hektar alanın sulanacağını ve bu yolla tarımsal ürün kalite ve miktarının artırılacağını, DSİ ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün belgeleriyle birlikte Valiliğe iletti.
Aynı zamanda 1997 tarihinde yapılan başvuruda İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Köy Hizmetleri Başkanlığı, MTA, İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Tarım Reformu Müdürlüğü ve Aliağa Belediyesi bu bölgenin uygun olmadığı görüşünü belirtmiş. Şu anki Belediye Başkanı Tansu Kaya da 2007 yılında burayı uygun görmediğini belirtti.
Büyük “U” Dönüşü
2008 yılına kadar bütün bu kurumlar çeşitli gerekçelerle İzmir Dökümcüler Derneğinin yaptığı başvuruyu kabul etmedi, bu kararı büyük bir sevinçle karşılayan halkın mutluluğu fazla uzun sürmedi. 2008’de, gazetelerde çıkan, ‘Dökümcüler Organize Sanayisi Kurulacak’ haberi yöre halkını telaşlandırdı ve halk bu tartışmalı kararı verenlere tepki göstermeye başladı. “Bu zamana kadar yörenin yapısında hiçbir değişiklik olmadığı halde ne değişti de uygundur kararı çıktı?” diye soran yöre halkının mücadelesi ise tekrar başladı.
Öncelikli olarak kendilerini aldattığını düşündükleri Aliağa Belediye Başkanı Tansu Kaya’ya, “Kararını nasıl değiştirirsin?” diye soran yöre halkı, çeşitli eylem ve etkinliklerle seslerini duyurmaya çalıştı. Tansu Kaya ise fikrini değiştirmediğini, 2007 yılında 365 hektarlık alanın dökümcüler tarafından 2008’de 190 hektara düşürülmesi üzerine, “uygundur” kararı verdiğini belirtti. Çevre köylerden muhtarları toplayıp, Cevher Döküm Fabrikasını gezdiren ve toplantı yapan Kaya, daha sonra da, “Muhtarlar Dökümcüler Sitesini istiyor” diye gazetelere açıklama yapan Tansu Kaya’ya muhtarlar da, “Biz olur demedik” diye karşı açıklama da bulundu.
Aliağa kamuoyu ise, sanayicilerin yaptıkları çalışmalarla Sanayi Bakanlığı veya hükümeti etkilediğini, onların da Tansu Kaya’nın “Uygundur” raporu vermesini istediğini düşünüyor. Zira Dökümcüler Derneği Başkanı Metin Değirmenci ve EBSO Başkanı Tamer Taşkın’ın Zafer Çağlayan’la iyi ilişkiler içinde olduğu düşünülüyor.
Peki Sanayiciler yanı başında dünya standartlarında olduğu söylenen ALOSBİ varken neden bu araziyi istiyor?
Ucuza kapatmaya “ihtisas” kılıfı
Sanayicilerin ALOSBİ’deki yerlerin pahalı olması, oradaki üretimin standartlarının yüksekliğinin maliyete getirdiği yükler yüzünden tercih etmediklerini belirten, “Güzelhisar Ovasını Seviyoruz Çalışma Grubu” Sözcüsü Nurgül Uyar, “Oysa ova arazisi ucuz ve arıtma tesisi yapıp yapmayacakları da belli değil” diyor.
Arazisi olan köylüleri arazinin kıymetleneceği söylentisiyle beklentiye içine soktuklarını bunun da bir kandırmaca olduğunu dile getiren Nurgül Uyar, “Sanayiciler arazileri kamulaştırma yöntemiyle alabilmek için İhtisas Organize Sanayi başvurusu yapmışlar. Böyle olunca arazilere şahıs olarak para ödemiyorlar, kamulaştırma yapılıyor” diye konuştu. Ayrıca 5084 sayılı kanunun 5. maddesinde organize sanayi kurulacak yerde başka organize sanayi olmaması gerekiyor şartının bulunduğuna ifade eden Uyar, oysa sanayinin kurulmak istendiği yerde ALOSBİ’nin olduğunu dile getirdi. Bu arazi için 1997’de ALOSBİ’ye olumsuz raporu verildiğini hatırlatan Uyar, arada ki çelişkiye dikkat çekti. (İzmir/EVRENSEL)

Mücadele edeceğiz
Yöre halkından eski bir demir-çelik işçisi Ahmet Bayındır, “2007 yılında uygun değildir diyenler 2008 yılında uygundur diye rapor veriyor” dedi. Bu değişimin nasıl olduğunu soran Bayındır, “Burada hâkim rüzgâr poyrazdır ama raporlarda bu bile değiştiriliyor ve güney rüzgârları deniyor. Aliağa’nın bütün içme suyu buradan karşılanıyor” diye konuştu.
Döküm fabrikalarının çok fazla oranda su kullandığını dile getiren Bayındır,
Suyun ve toprağın kimyasal ve metal atıklarla zehirlenmesini istemediklerini bunun içinde mücadelede edeceklerini kaydetti.
79 yaşındaki Mustafa Ceylan da doğduğundan beri bu topraklarda yaşamış. “Buralarda eskinden bahçe ve bostanlar vardı” diyen Ceylan, bu topraklarda daha fazla sanayi ve kirlilik istemediklerini de sözlerine ekledi. Köyde yaşayan ve tarımla uğraşan İbrahim Yıldız da Dökümcüler Organize Sanayisini istemediğini belirterek, “İstemiyorum tabii. Buğdayın, zeytinin yok olmasını kim ister, kimse istemiyor. Bunun mücadelesini vermeye de hazırım” diyor.
Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

Yerel seçimlere bağımsız adaylarla giriyorlar

SONRAKİ HABER

KENTTEN GELEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...