30 Ocak 2009 00:00

‘Kapitalizm gemisi’ su almaya başladı

Davos Zirvesi’ne katılan tekellerin temsilcileri ‘Hepimiz aynı geminin yolcularıyız” diyerek birbirini uyarıyor

Paylaş

İsviçre’nin Davos kasabasında önceki gün başlayan ve pazar gününe kadar devam edecek Dünya Sosyal Forumu’na katılan tekel CEO’ları, devlet başkanları ve sistemin ekonomistleri, yaşanan ekonomik krizden nasıl kurtulacağını “tartışıyor”.
Dünkü Alman gazetelerinde forumla ilgili yer alan haberlerde, beş gün boyunca yapılan “yanlışlıklar” ve “hataların” bulunması üzerinde yoğunlaşacağı ileri sürülerek, ilk günkü oturumlarda bütün konuşmacıların “güven”i çözüm olarak gösterdiklerine dikkat çekiyorlar.
Süddeutsche Zeitung’un forumla ilgili yaptığı haberlere “Fırtınanın ortasında” başlığı kullanması da, foruma katılanlar açısından içinden geçilen süreçte kapitalist düzenin denizde fırtınaya tutulan bir gemiden başka bir şey olmadığını gösteriyor.
Putin krizi kusursuz fırtınaya benzetti
“Gemi” benzetmesini Rusya Başbakanı Vladimir Putin de konuşmasında yaptı.
Putin, krizi ‘en kötü zamanda gelen kusursuz fırtınaya” benzetti. Bütün ülkelerin ve tekellerin temsilcisine çağrıda bulunan Putin, “Hepimiz aynı geminin yolcularıyız” diyerek, kriz ortamının aşılması için bütün ülkelerin işbirliği içinde olması çağrısı yaptı. Putin konuşmasında devamla, kriz nedeniyle “aşırı devletleşme”ye de karşı çıkarken, “piyasa mekanizması”na uyulması, devletin bu süreçte düzenleyici olması gerektiğini söyledi.
Rusya’nın uluslararası çıkarları gereği özellikle enerji alanında özelleştirmeye karşı çıkarak, devletleştirmeyi savunan Putin bu kez kriz nedeniyle bankaları ya da batmakta olan tekelleri kurtarmak için yapılan devletleştirmelere karşı çıktı.
Mevcut krizin kapitalizmin aşırı üretiminden kaynaklandığı görmezden gelen Putin bir de, ülkesinin tarihine göndermede bulunarak “20. yüzyılda Sovyetler Birliği’nde devletin rolü çok büyüktü. Bunu pahalıya ödedik” dedi.
Benzer bir yaklaşımı da Çin Başbakanı Wen Jiabao sergiledi. Bir zamanların en çok büyüme gösteren ülkesinin başbakanı olarak Jiabao, krizin kendilerini çok büyük bir şekilde etkilediğini, bunun için de sürecin aşılması için her türden ortak çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.
Durum kötüye gidiyor
41 devlet ve hükümet başkanı, 2500 tekel yöneticisi ve ekonomistin katıldığı zirveden, “çözüm” adına bir sonucun çıkması elbette beklenmiyor. Dünyaca tanınan spekülatör George Soros, forum kapsamında yaptığı konuşmada krizin 1930’lu yıllardaki krizden çok daha fazla derinleşeceğini söyledi. Yine dünyaca ünlü medya kralı Rupert Murdoch da durumun daha fazla kötüleşeceğine inanıyor. Murdoch, “Serbest piyasa ve kapitalizm değer yaratıyor” diyerek, krizden çıkış adresinin yeniden kapitalizm olduğunu ileri sürdü.
Ancak, daha ilk günden itibaren Davos’ta yüksek ya da alçak sesle ifade edilmeye başlanan, “kapitalizm gemisi”nin su almaya başladığıdır. Şimdi geminin su almasına yol açanlar, gelecek büyük fırtınalara karşı “hepimiz aynı gemideyiz” diyerek karşı çıkmaya çalışıyorlar. Fakat ünlü “Titanik Gemisi”nde olduğu gibi, su almaya başlayan gemide hem kazan dairesinde çalışan işçiler hem de balo salonunda eğlenen zenginler var. Ve “Titanik”te servet sahipleri, zenginler su alan gemiyi önce terk etmeyi başarmış, kazan dairesindekileri ölüme terk etmişlerdi. Davos’ta “aynı gemideyiz” diyenler faturayı işçilere, yoksul halklara çıkarmak için aynı ağızdan konuşuyor.
ABD’den foruma katılan özel yatırımcı Stephen Schwarzman bunu hiç gizlemeden söylüyor: Borçlanmaya devam, saydamlığa son! (Köln/EVRENSEL)

Davos’ta ABD kabinesinden kimse yok
ABD merkezli olarak gelişen ekonomik krizin ağırlıklı olarak tartışıldığı Davos’taki Dünya Ekonomi Forumu’na ABD’den hiç bir bakanın katılmaması dikkat çekiyor. Zirveye toplam 41 devlet başkanı ve başbakan kayıt yaptırdı. Ayrıca 19 merkez bankası, 17 maliye bakanı katılıyor. ABD’nin yeni kabinesinden hiç kimse foruma katılmazken, düzenlenen toplantılarda ise hiç bir İslam ülkesinin temsilcisinin yer almaması dikkat çeken başka bir nokta. İslam ülkelerinden gelenlerin çoğunun kulis yaptığı, iş bağlamaya çalıştığı dile getiriliyor.
Ekonomik krizle ipliği iyice pazara çıkan yatırım bankalarının temsilcilerinin de bu yıl forumda az bulunması dikkat çekiyor.
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Cinayet ‘sessizce’ geçiştirilmeye çalışılıyor

SONRAKİ HABER

Fransa ve Almanya’da grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa