30 Ocak 2009 00:00

Cinayet ‘sessizce’ geçiştirilmeye çalışılıyor

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast yakalanmadan önce cinayetin ayrıntılarına ilişkin rapor düzenleyen Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı, raporla ilgili sorulara yanıt veremiyor.

Paylaş

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Ogün Samast yakalanmadan önce cinayetin ayrıntılarına ilişkin rapor düzenleyen Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı, raporla ilgili sorulara yanıt veremiyor. Dönemin Alay Komutanı Albay Ali Öz, Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin sorusu karşısında suskunluğunu bozmuyor.
Albay Öz’ün imzasıyla
19 Ocak 2007’de öldürülen Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in hangi silahla öldürüleceğine kadar birçok ayrıntı, Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı’nca biliniyordu. Samast, cinayetten bir gün sonra saat 23.00’te Samsun Otogarı’nda yakalanmıştı ancak Trabzon’da jandarmanın düzenlediği belgenin saati 21.32. “Haber Kayıt ve Bildirim Formu” başlıklı belge, Albay Öz’ün imzasını taşıyordu. Özel bilgisayar sistemi yoluyla Jandarma Genel Komutanlığı ve Giresun Bölge Komutanlığı’na gönderilen belgede, birçok bilgi yer alıyordu.
Silahtan paraya kadar…
“19 Ocak 2007 günü İstanbul Şişli ilçesindeki Agos Gazetesi’nin kurucusu ve aynı zamanda genel yayın müdürü olan Ermeni asıllı Hrant Dink’in öldürülmesi olayı ile ilgili olarak:
A) Dink’in son dönemlerde Türkiye aleyhine yapmış olduğu konuşmalara tepki olarak Trabzon ili Pelitli beldesinde ikamet eden Bahattin oğlu 1981 doğumlu daha önceden 24 Ekim 2004 yılında Trabzon Şehir merkezindeki Mc Donald’s isimli işyerine patlayıcı madde koymak suretiyle eylem yapan Yasin Hayal isimli şahsın organize ettiğini,
B) Şahısların 4 kişi olduğunu, açık kimliklerinin tespit edilemediğini, İstanbul iline gittikleri, ev ile Agos Gazetesi arasındaki güzergahının keşfinin yapılarak krokilerini hazırladıklarını,
C) Olayda kullanılan silahın temini için Yasin Hayal’e 500 YTL para gönderildiği ve Ardeşen el yapımı silahı temin ettiği yönünde bilgilerin elde edildiği,
D) Televizyon kanallarında gazeteci Hrant Dink’i öldüren şahsın yayınlanmış olduğu görüntülerden Yasin Hayal’in yakın arkadaşı O.S isimli şahıs olduğu...”
Kayda rastlanamamış!
Müfettişlerin sorusuna Trabzon Jandarma Alay Komutanlığı “herhangi bir kayda rastlanmamıştır” yanıtını verdi. İncelemeler sonucunda müfettişler Albay Öz hakkında, “Gerçeğe aykırı belge düzenlemek, idari görev tanımına uyan işi yapmamak ve istihbarat bilgilerini paylaşmayarak görevi ihmal ettiği değerlendirilmektedir” denildi.
Sahte rapor düzenlenmişti
Trabzon Jandarması Samast yakalanmadan 1,5 saat önce rapor hazırladığı gibi, ihbarı iletenleri tehdit etmiş, sahte belge de düzenlemişti.
Cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, Dink’in öldürüleceği bilgisini jandarma istihbarat görevlileri Veysel Şahin ve Okan Şimşek’e iletmiş, bu bilgi oradan da Albay Öz’e gitmişti. Ancak aradan geçen 6 aya rağmen bir girişimde bulunulmayarak cinayete ortak olunduğu gibi, 2 istihbaratçıdan bilgileri “yeri öğrenilmiş gibi” kayda geçmesi istenmişti. Ayrıca İğci, “konuşmaması” yönünde uyarılmıştı. (HABER MERKEZİ)

Öz ‘görevi kötüye kullanmak’tan yargılanacak
Albay Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 8 jandarma görevlisi hakkında “görevi ihmal” suçundan hazırlanan iddianame, görevsizlik kararıyla Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Açıklanan gerekçeli karar, Dink’in öldürüleceği ihbarının aylar önce alınmasına rağmen önlem alınmadığı, sahte belge düzenlendiği, istihbaratı veren Coşkun İğci’ye gerçeği söylememesi için baskı yapıldığına yer veriyor.
Kararı açıklayan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, suçun Dink ailesi avukatlarının talepleri doğrultusunda “ihmal sonucu ölüm” değil, “görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak” sayıldığını ifade etti.
Gerekçeli kararda şöyle denildi: “Sanıkların Dink’in öldürüleceği hususunda aylar önce istihbarat aldıkları anlaşılmıştır. Bu istihbaratın diğer birimlerle paylaşılarak, öldürme olayının meydana gelmemesi için gerekli işlemleri yapmaları gerekirken, istihbaratın gereğinin yapılmadığı görülmüştür.
Öldürme olayı meydana geldiğinde ise daha önce alınmış bulunan istihbaratın hiç alınmamış gibi gösterildiği, istihbaratı veren kişiye baskı yapılarak, gerçeğe aykırı raporlar tutulduğu belirlenmiştir.”
Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dosya kabul edilirse, Albay Öz ve 7 jandarma 3’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.
ÖNCEKİ HABER

ÖDP’de kritik kongre

SONRAKİ HABER

‘Kapitalizm gemisi’ su almaya başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...