31 Ocak 2009 00:00

Amerikalı profesörlerden İsrail’i boykot kampanyası

İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar, tüm dünyadan tepki almaya devam ediyor.

Paylaş

İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar, tüm dünyadan tepki almaya devam ediyor. Bu tepkilere Amerikalı bir grup profesör de İsrail’in akademik ve kültürel olarak boykot edilmesi için bir kampanya başlatarak katıldı
Boykot kampanyası, Amerikan siyasetinde ve medyasında oldukça etkili olan İsrail yanlısı lobi grubu AIPAC’in çalışmaları ve akademisyenlerin İsrail politikalarını eleştirmeye cüret etmeleri göz önünde bulundurulduğunda, oldukça önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.
İsrailli akademisyenler, daha önce İngiltere’de bazı İsrail karşıtı grupların akademik boykot başlatma girişimleriyle karşı karşıya kalmışlardı. Ancak Amerika’da ilk kez ülke çapında bu tür bir boykot hareketi düzenleniyor. Yaklaşık bir hafta önce başlayan boykotun İsrail’e etkisinin ne olacağı konusunda İsrailli profesörler pek emin değil; ancak bu boykot karşıtı bir girişimde bulunmaya hazırlanıyorlar
‘Duyarsız kalmıyoruz, oturup izlemiyoruz’
İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesinde yer alan habere göre İsrail’in Akademik ve Kültürel Boykotu adı verilen hareket, geçtiğimiz perşembe günü ABD’de başladı. Boykotu başlatanlar, “Bilinçli profesörler olarak, İsrail’in Gazze’ye ve Gazze’deki eğitim kurumlarına yönelik orantısız saldırısına duyarsız kalamıyoruz ve sessizce oturup izleyemiyoruz” şeklinde konuşuyorlar. Profesörler, yaptıkları “Amerikan üniversitelerinde ve daha geniş olarak Amerikan toplumunda Filistin sorununun sansürlenmesi ve susturulması” başlıklı basın açıklamasında da İsrail’e karşı “şiddet içermeyen cezalandırıcı tedbir” çağrısında bulundular.
‘Tüm Amerika’yı kapsayacak Boykot kampanyasını çoğu California’dan olmak üzere 15 akademisyen başlatmış. Ancak hareketin önderlerinden Güney California Üniversitesi öğretim görevlilerinden Profesör David Lloyd’a göre boykot, “tüm Amerika’yı kapsayacak bir ağ oluşturmak üzere giderek genişliyor.” Lloyd, Haaretz’e yaptığı açıklamada, “Bu girişim, İsrail’in Gazze’ye gerçekleştirdiği son zalim saldırıya karşı kendi kararlılığımızla ‘artık yeter’ demek için başlatıldı” dedi. Hamas destekçilerinin onayını kabul edip etmeyecekleri konusunda ise Lloyd, “Basın açıklamasında belirtilen amaçlara uyumlu oldukları müddetçe boykota destek verenlerin bir üyeliği veya bağlılığı olması gibi bir ön şartımız yok” diye konuşuyor. Lloyd ayrıca, boykota destek verenlerin tamamının, Amerika’nın Irak’ı işgaline de karşı olduklarını dile getiriyor.
İsrail’den boykot karşıtı girişimler olabilir
Öte yandan Bar Ilan Üniversitesi’nin Amerika’da eğitim görmüş rektörü Gerald Steinberg, Amerika’daki boykot hareketinin “henüz bir kitle hareketine dönüşmediğini” dile getiriyor. Aynı üniversitede öğretim görevlisi olan Jonathan Rynhold ise Amerika’daki boykot hareketini, İngiltere’ye nazaran ifade özgürlüğüne daha çok imkan tanıyan bir ülke olmasına bağlıyor. Rynhold, Amerikalı profesörlerin yaptıklarını “İsrail’in politikalarını eleştirmekle İsrail’in varlığını eleştirmek arasındaki farkı bulanıklaştırmak” olarak gördüğünü dile getiriyor. Her iki İsrailli akademisyen de Amerika’daki boykot hareketinin, daha önceki İngiliz girişimlerinin bir benzeri olduğunu düşünüyorlar. “Savaş daha yeni başlıyor” diyen Steinberg, Amerikan üniversitelerinde bu boykotu kabul edilemez bulan akademisyenler tarafından bu boykot hareketine bir cevap verileceğini ve boykota karşı etkili karşı girişimler hazırlanması gerektiğini düşünüyor. (Kudüs/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Sinekleri kışın kapalı alanlarda kıstırıyorlar

SONRAKİ HABER

Direniş coşkusu dayanışma gecesine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...