31 Ocak 2009 00:00

Eğlenceden mizahın toplumsallığına bir sohbet

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda “Toplumsal Hafıza” temalı belgesel gösteriminde bu hafta, “Alâmet-i Üstüvan” yer aldı.

Paylaş

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda “Toplumsal Hafıza” temalı belgesel gösteriminde bu hafta, “Alâmet-i Üstüvan” yer aldı. Yönetmenliğini Serdar Güven’in üstlendiği belgesel filminde, günümüzün lunapark ve panayırlarında, insan emeği ve ustalığına dayalı eğlencelerin ülkemizde geldiği durumdan bir kesit gösterildi. Yunanistan ve Hindistan kökenli bir motosiklet akrobasisi olan “üstüvaneliğin” ülkemizde bireysel gönüllülük ve çabalarla var olmasını ele alan belgeselde, Türkiye’nin son üstüvanelerinden Baba Bekir Akça ve oğlu Tahir Akça’nın lunaparklarda geçen yaşamları, izleyiciye sunuluyor. Özellikle yaz mevsimini evlerinden, ailelerinden uzakta, göçebe bir şekilde lunaparklarda gösteri yaparak ve yaşayarak geçiren üstüvane akrobatlarının yaşamları ele alınıyor.
Yapılan gösterimin ardından yazar Ali Şimşek, “Kültürel Değişim ve Eğlence Anlayışlarının Dünü, Bugünü” başlığıyla bir söyleşi yaptı. Şimşek, eğlence ve mizah anlayışında ’80’li yıllardan başlayan ve özellikle kendisini ’90’lı yıllarda hissettiren bir değişim yaşandığını kaydetti. Yaşanan bu değişimi kentsel dönüşüm adı altında yaşanan neoliberal politikaların yansıması olarak yorumlayan Şimşek, kentten dışlanan alt sınıfların daha sonraki yıllarda mizaha konu edildiğine dikkat çekti. ’80’li yıllarla birlikte eğlence ve mizah anlayışında yaşanan değişimi örnekleriyle anlatan Şimşek, belgeselin konu edindiği olayın bu bakımdan önemli olduğunu kaydetti. İnsanların özneden nesne konuma geldiğini belirten Şimşek, “sen adam olmazsın” anlayışının yerleştirilmek istendiğine dikkat çekti. Bu yaklaşımın doğru olmadığına değinen Ali Şimşek, “’90’lı yıllarda dünyanın hiçbir döneminde görülmemiş bir şekilde, yoksullukla dalga geçilmeye başlandı” dedi. “Amele yanığı”nı buna örnek veren Şimşek, kentlerin kentsel dönüşüm adı altında yaşanan dışlanmışlığa değinerek, kentlerin sadece üst ve orta sınıfın kentleri olmadığını, demokratik ve katılımcı bir anlayışın yerleşmesi gerektiğini kaydetti. Uygulanan neoliberal politikaların yarattığı ve yaratacağı sıkıntılara da değinen Şimşek, mahallelerin, yeniden kentlerin merkezi konumuna gelmeye başladığını belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

ZEUS SUNAĞI

SONRAKİ HABER

‘Elenmiş film kötü film değildir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...