31 Ocak 2009 00:00

Lastik-İş Sendikası’nda neler oluyor?

Önce Brisa’dan sonra Pirelli’den işçi atıldı. Bu fabrikalarda örgütlü Lastik-İş Sendikası yöneticileri ise “Rakamın artmasını önledik” diyerek işten atmalara onay verdi.

Paylaş

Önce Brisa’dan sonra Pirelli’den işçi atıldı. Bu fabrikalarda örgütlü Lastik-İş Sendikası yöneticileri ise “Rakamın artmasını önledik” diyerek işten atmalara onay verdi. Ancak her iki fabrikada da atılan işçilerin sendika yönetimine muhalif kesimlerden seçildiğinin ortaya çıkması “Lastik-İş Sendikası’nda neler oluyor?” sorusunu beraberinde getirdi.
Lastik-iş Sendikası’nda sanıldığının aksine demokratik bir işleyişin olmadığını belirten Pirelli işçileri, Haziran ayında 5 işyeri temsilcisi ve 1 amatör şube yöneticisinin atılmasının ardından mücadeleci işçilere dönük baskıların arttığını ifade ettiler. Lastik-iş Sendikası yöneticilerinin dönem dönem üyelere dönük fiili saldırılarda da bulunduğunu aktaran işçiler bu saldırılar sonucu 4 işçiye darp edildiğini dile getirdiler.
Pirelli işçisi Ali Ayten, fabrikada iş kartını bastığı zaman işten atıldığını öğrenmiş. “Ben 13 senedir bu fabrikada çalışıyorum. Bir gün olsun devamsızlığım olmadı. Atılan 30 arkadaşımızın hiçbirine de amirleri verimsiz diyemez” diyen Ayten, işten atılmalarının tek nedeninin sendika yöneticilerine karşı gösterdikleri dik duruş olduğunu söyledi. Ayten, sendikacıların kendilerine yakın kişileri koruma altına aldığını diğerlerini ise ellerinin tersiyle ittiklerini anlattı.
Lastik-İş yöneticilerinin, işçilerin çıkarları doğrultusunda bir araya gelmesine tahammül edemediğini vurgulayan 15 yıllık Pirelli işçisi Turgut Bilsim “Sendikacıların korkusu insanlar bir araya gelirlerse oradan bir güç doğacak, o koltuklarda o kadar rahat oturamayacaklar. Bunun ilk örneğini temsilciler işten atıldığında gördük. Pirelli tarihinde ilk kez farklı siyasi görüşlerden temsilciler bir araya gelmişti. MHP’lisi, sağcısı, solcusu birlikte davranabiliyordu. Asıl korkulan ve tahammül edilemeyen bu” diye konuştu.
İşçilere bayram dayağı
Temsilcilerin işten atılmasının ardından mücadeleci işçilere dönük baskıların da artığını anlatan 22 yıllık Pirelli işçisi Fikret Dal, kendisinin işten atılmasının nedeninin de Lastik-İş Genel Başkanı Abdullah Karacan’la yaşadığı tartışma olduğunu söyledi. Dal yaşadıklarını şöyle anlattı: “Temsilsi arkadaşların işten atılmasından sonra Abdullah Karacan’la bir tartışmamız oldu. Üzerime yürüdü, bana vurmaya kalktı. Biz atılan eski temsilcilere destek verdiğimiz için bunları yaşadık. Arkadaşlarımız atıldıktan sonra bizi de diskalifiye etmeye çalıştılar” dedi. Karacan’ın kendisine ağza alınmayacak küfürler de ettiğini belirten Dal sadece kendisinin değil 4 işçinin daha sendika yöneticilerinin fiili saldırısına uğradığını ifade etti. Dal “Artık Pirelli’de işçilerin can güvenliği yoktur. Her iki bayramda da fabrikada işçi dövüldü. Hem işçi dövüyorlar hem de çikolata dağıtıyorlar. İşçilere bayram dayağı” diye konuştu.
Yine 22 yıllık Pirelli işçisi Cemal Kılıç da Lastik-İş yöneticilerinin uyguladığı şiddetten nasibini alan işçilerden biri. Kılıç da sendika genel sekreteri Nuri Serimer tarafından saldırıya maruz kalmış. Kılıç “Nuri Serimer beni temsilcilik odasına çağırıp yumruklamıştır. Ben haksızlığa tahammül eden biri olmadığım için, o işçiyi sattığı için bu saldırıya maruz kaldım” dedi.
Grev oylaması sonrası
15 yıllık işçi İdris Aslan da atılan işçilerin şube ya da genel merkez yöneticileri ile tartışan işçiler olduğuna dikkat çekerek “Ben kendim grev oylamasında şube yöneticisi Erol Erdem’le bizzat tartıştım. O tartışmadan sonra Goodyear’da adam atıldı. Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar’ın şubede grev oylamasında bağıranların kaydının kameralarda olduğunu ve bunların gününü göreceğini söylediğine bizzat tanık oldum” diye konuştu. Yaşananları “dik duranların boynunu bükme operasyonu” olarak nitelendiren Aslan işyeri temsilcileri atıldıktan sonra bu duruma karşı çıktığı için yeni atanan temsilcilerin üzerine yürüdüğünü, kendisini darp etmeye kalktıklarını ifade etti.
Beni bu hale fabrika getirdi
İşten atılan işçiler sadece sendika yöneticileri ile tartışan, sendika yöneticilerine muhalif olan işçiler değil. Atılan işçilerden iki tanesi çok ciddi iş kazası geçiren ve istirahatlı iken işten atılan işçiler. Bu işçilerden Bayram Aydın 16 yıllık Pirelli işçisi. Çalışırken makinenin arıza yapması sonucu parmakları makine arasında kalan ve şans eseri parmakları kopmadan kurtulan Aydın işten atıldığını banka hesabına para yatırıldığını görerek öğrenmiş.
Yine iş kazası geçiren ve raporlu iken işten atılan Esen Tınaz 12 yıllık Pirelli işçisi. 2006 yılında iş kazası geçiren Tınaz’ın omiriliği iki yerden kırılmış. İki kez ameliyat olan Tınaz kullandığı ilaçlar nedeniyle safra kesesini de kaybetmiş. 26 aydır raporlu olan Tınaz doktorların kendisine işbaşı vermediğini anlatarak “Ben yarımım şu anda beni bu fabrika bu hale getirdi. Sonra da kapı önüne koydu” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

‘Cevap verme gereği duymuyorum’

İşçilerin iddiaları ile ilgili görüşlerini aldığımız Lastik-iş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hasan Hüseyin Çakar bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını öne sürerek cevap verme gereği bile duymadığını söyledi. Çakar konuya ilişkin değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi: “Bunlarla ilgili konuşmaktan bıktık. Türkiye’de 200 bin işçi çıkarıldı. Hepsi mi sendikaya muhalifti. Her yerde işten atma var. Lastiğe gelince sendika attırdı. Atılan arkadaşlarımıza neden çıkarıldıklarını işverenin vereceği tebligattan öğrenecekler. Pirelli’de bir ay önce 80 kişilik liste vermiş işveren. Öyleyse ben neden uğraşayım bu rakamı indirmek için. Yani fabrikada 30 adam mı muhalifmiş. O kadar mıymış? Bu kadar adamdan ben neden korkayım. Arkadaşlarımız neye inanıyorlarsa inansınlar. Ben cevap verme gereği bile duymuyorum.”
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Sincan Sanayi’de işçi kıyımı sürüyor

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa