31 Ocak 2009 00:00

Sincan Sanayi’de işçi kıyımı sürüyor

Binlerce işçinin işten çıkartıldığı Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde işçi kıyımı ve hak gaspları sürüyor.

Paylaş

Binlerce işçinin işten çıkartıldığı Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde işçi kıyımı ve hak gaspları sürüyor. Ücretsiz izin, işçi çıkarma, ücretleri ödememe gibi hak gaspları giderek rutin hale geliyor.
Ankara Seramik Fabrikası’nda, işçilere “Kriz nedeniyle fabrikanın zorda olduğu” söylendi ve fazla mesai ücretlerini patrona bağışlamak isteyip istemedikleri soruldu. İşçilerin çoğu buna olumlu cevap vermemesine rağmen her işçinin ücretinden kesinti yapıldı.
Çesan’da da işçilerin ücretleri 2 aydır, fazla mesai ücretleri ise 6 aydır ödenmiyor. Çesan’da ayrıca geçtiğimiz hafta 8 işçi ücretsiz izne gönderildi. Pek çok işçi, ücretsiz izne gönderilen arkadaşlarının işten çıkartılmasından endişeli. Kriz gerekçesi ile maaşları yatırmayan ve işçileri ücretsiz izne gönderen patronun bir yandan da iki yeni fabrika yaptırıyor olması tepkiyle karşılanıyor.
Erkunt Traktör ve Döküm Fabrikaları ise 1-15 Aralık tarihleri arasındaki ücretsiz izinden sonra geçtiğimiz hafta işçileri tekrar ücretsiz izne gönderdi.
Alfer Mühendislik’te ise İnsan Kaynakları Müdürü ve Hukuk Danışmanı işçileri yemekhanede toplayarak bir sıkıntı ve şikayetleri olup olmadığını sordu. Toplantı sırasında bir işçi yemeklerin çok kötü olduğunu belirterek “Her gün karalahana yemekten bıktık. Yemekleri düzeltin” dedi. Toplantının ertesi günü aralarında bu işçinin de bulunduğu toplam 8 işçinin iş akitleri feshedildi. İşten çıkarmalara gerekçe olarak kriz gösterildi.
Öte yandan işçilerin 6 ayda bir aldıkları ve geçtiğimiz ay ödenmesi gereken ikramiye de ödenmedi. 6 ayda bir otomatik olarak yapılan zam ise henüz açıklanmadı. (Ankara/EVRENSEL)
Savaş Topal
ÖNCEKİ HABER

Davutpaşa’da ölenler anılacak

SONRAKİ HABER

Lastik-İş Sendikası’nda neler oluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...