02 Şubat 2009 00:00

Demirel’in Ergenekon endişesi

Eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel, “derin devlet” tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Paylaş

Eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel, “derin devlet” tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Demirel, Eko Enerji Dergisi’ne yaptığı açıklamalarda, Türkiye’de bir tane devlet olduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin dışında bir hayali devlet tasavvur etmek yanlıştır. Devlet, güvenilmesi gereken bir kurumdur. Tektir, tekliği hayatidir” diye konuştu.
Demirel, bazı eski ordu mensuplarının ve bazı muvazzaf kişilerin, Ergenekon’la ilişkili olduğu iddiasıyla tutuklandığını hatırlatarak şöyle devam etti: “Ortaya bir iddianame konmamış olmasına rağmen, tutuklama devam ediyor. Bu rahatsızlık meydana getiriyor.”
Dört yıl önce farklı konuştu
Demirel, 15 Kasım 2005 günü, NTV’de yayınlanan Basın Odası programında, Murat Birsel ile Gazeteci Yavuz Donat’ın sorularını yanıtlarken şöyle demişti: “Bizim ülkemizde iki devlet var. Bir derin devlet var, bir devlet var. Asıl olması gereken devlet yedek, yedek olması gereken devlet asıldır.”
35. maddenin kaldırılması gerektiğini de belirten Demirel, “Gelin Anayasa’yı işletelim. Anayasa’da devletin güvenliği düşünülmüştür. Devletin güvenliğini yasal yollardan sağlayacaksınız” ifadelerini kullanmıştı. Dünyanın hiçbir uygar ülkesinde devlete el konulmayacağını söyleyen Süleyman Demirel, “Bu ülkede 10-20 senede bir devlet kalafattan geçiyor, ama devlet zaafa uğruyor” demişti. Demirel, Sabah gazetesinden Yavuz Donat’a verdiği röportajda ise şunları söylemişti: “Derin devletin içindekiler, yani normal zamanlarda belirli yetkileri kullanma durumunda olanlar, bir de bakarsınız kurtarıcı haline gelmek isterler... Öyle hissederler kendilerini... Oysa kimse onlara görev vermemiştir.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Tüzel’in basın toplantısı

SONRAKİ HABER

Köşe yazarları Erdoğan’a DTP çelişkisini hatırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...