03 Şubat 2009 00:00

Sorun çok çözüm yok

Davos’ta kapitalizmin sorunları masaya yatırıldı ama yama yapmaktan başka çözüm bulunamadı

Paylaş

Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (DEF), özellikle küresel ekonomik krizin neden olduğu sorunlar ele alındı. Ancak zirve boyunca yapılan tartışmalarda, bu sorunlara dair çözüm önerileri sunulmadı. Zirve, “küresel ekonomik sistemin yeniden inşası” çağrısıyla sona erdi. DEF Başkanı Klaus Schwab, zirvenin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, bankacılık, düzenleme ve hükümetlerin birlikteliği için “küresel yeniden tasarım girişimi” çağrısı yaptı.
Schwab, şu anki durumun bankalar için hükümetin düzenlemesini beklemeden nerede önderliği alması gerektiğine ve kendi kendini düzenlemenin başlatılmasına mükemmel bir örnek olduğunu söyledi.
2010 da umutsuz
5 gün süren zirve boyunca 2 binden fazla iş dünyası temsilcisi ve devlet başkanı, küresel ekonomik krizi tartıştı. Ancak tartışmaların büyük çoğunluğu, çözümlere yönelik değil, sorunların tarifine yönelikti. BBC’nin analizinde, “Davos’ta kimsenin küresel ekonominin derin ve uzun bir durgunluğa gittiği tahmininin aksini ispata çalışmadığı” vurgulandı.
Zirve öncesinde yapılan açıklamalarda, 2009 yılında ekonomik krize çözüm bulunabileceğine dair umut olmadığı ifade ediliyordu. Ancak zirvede yapılan açıklamalar, kapitalizmin ideologlarının 2010 yılını da gözden çıkardıklarını gösteriyor. Üst düzey bir yönetici, “Eğer dünyanın bu yıl sonunda ya da 2010 yılında köşeyi döneceğine inanıyorsanız, size köşeyi dönemeyeceğimizi söyleyebilirim; köşeyi göremiyoruz, hatta köşenin nerede olduğunu bile bilmiyoruz” dedi. Bir başka katılımcı da ne yapılması gerektiğinin bilinmediğini, sadece bir şeylere hızla ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Obama İran’la görüşmeye çoktan başlamış

SONRAKİ HABER

Hükümet ayak sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...