03 Şubat 2009 00:00

Obama İran’la görüşmeye çoktan başlamış

ABD Başkanı Barack Obama’nın daha başkan seçilmeden İran ve Suriye ile geçiş ekibinin uzmanları aracılığıyla çok gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın daha başkan seçilmeden İran ve Suriye ile geçiş ekibinin uzmanları aracılığıyla çok gizli görüşmeler yaptığı iddia edildi. ABD yönetimi bu yöndeki haberleri yalanlasa da 1995’te Nobel Barış Ödülü alan uluslararası araştırmacılar kuruluşu Pugwash’in direktörü Jeffrey Boutwell, nükleer silahsızlanma uzmanlarının son aylarda İranlı yöneticilerle çok üst düzeyde temaslarda bulunduklarını öne sürdü.
Boutwell, sadece İran’ın nükleer programı değil, Ortadoğu barış süreci ve Körfez bölgesi gibi İran’ı Batı’dan uzaklaştıran sorunların ele alındığı bu görüşmelere, Obama’nın ekibinde yer alan eski Savunma Bakanı William Perry’nin de katıldığını söylerken, sadece çok üst düzey olduklarını söylemekle yetindiği diğer katılımcıların isimlerini vermeyi reddetti. Foreign Policy adlı düşünce kuruluşunun dergisi The Cable’ın internetteki blogu da, Pugwash Diyalogları’nın katılımcıları arasında İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye’nin bulunduğunu yazdı.
Irak’taki askerlerin
büyük bölümü bu yıl çekilecek
Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama, Irak’taki ABD askerlerinin büyük bölümünün bir yıl içinde geri çekileceğini söyledi. Obama, NBC televizyonuyla yaptığı röportajda, Iraklıların, güvenlikleri konusunda artık daha fazla sorumluluk almaya hazır olduklarını, bu ülkedeki 140 bin ABD askerinin önemli kısmının eve döneceğini belirtti.
Irak’ta hafta sonunda düzenlenen yerel seçimlerle ilgili Obama, bu seçimlerin şiddet olaylarıyla gölgelenmediğini, Iraklılara daha fazla sorumluluk yüklemenin zamanının geldiğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırısı sürüyor

SONRAKİ HABER

Sorun çok çözüm yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...