05 Şubat 2009 00:00

Ampulün eskisi Edison’u bitirir

İngiliz araştırmacılar, ABD’de California’daki Livermore İtfaiyesi’nde kullanılan ve 1901 yılına ait olan ampulden daha eski bir ampul bulmaya çalışıyor

Paylaş

İngiliz araştırmacılar, ABD’de California’daki Livermore İtfaiyesi’nde kullanılan ve 1901 yılına ait olan ampulden daha eski bir ampul bulmaya çalışıyor. Yetkililer, 1901 yılından önceye ait ampulü getirene, bin dolar ödül vereceklerini belirtti.
İngiliz Kraliyet Kimya Akademisi görevlileri, “Fort Worth Saray Tiyatrosu’nda bulunan ampul, 21 Eylül 1908’den bu yana hizmet veriyor. Ama bizim amacımız, ABD’de bulunan ampulden daha eski ve hâlâ çalışır bir ampul bulmak” açıklamasında bulundu. Araştırmalar sonucunda Britanya’da kullanılan en eski ampulün İngiltere’nin Redhil kasabasındaki bir evde kullanılan 70 yıllık ampul olduğu ortaya çıktı. Eğer 1901 yılından önceye ait bir ampul bulurlarsa, ampulü Edison’ın değil de İngiliz Joseph Swan’ın bulduğunu kanıtlamış olacaklar. Ancak Swan’ın icat ettiği ampulün, son olarak 3 Şubat 1879 yılında Newcastle’da sergilendiği dışında başka bir bilgiye ulaşılmış değil. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Özgür Radyo çalışanları gözaltında

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa