05 Şubat 2009 00:00

‘Adımız Kürtçe olsun istiyoruz’

TRT 6’nın yasaklı Kürtçe harfleri sık sık kullanması ve AKP Hükümeti’nin Kürtçe üzerindeki yasakları kaldırmasının ardından bölgede bir çok kişi isimlerini Kürtçe olarak değiştirmek için savcılıklara başvurmaya başladı

Paylaş

TRT 6’nın yasaklı Kürtçe harfleri sık sık kullanması ve AKP Hükümeti’nin Kürtçe üzerindeki yasakları kaldırmasının ardından bölgede bir çok kişi isimlerini Kürtçe olarak değiştirmek için savcılıklara başvurmaya başladı.
Mardin’in Derik ilçesinde yaklaşık 500 kişi, isimlerinin Kürtçe olarak değiştirilmesi talebiyle adliyeye gitti. Savcılığın başvuruları toplu almayacağını belirtmesi üzerine kalabalık grup, bu durumu ıslık, slogan ve alkışlarla protesto etti.
DTP Belediye Başkan Adayı Selma Irmak, DTP İlçe Başkanı Orhan Özen’in de aralarında bulunduğu kalabalık grup, “Zimanê me rûmeta me ye/Dilimiz onurumuzdur”, “Êdî bes e/Artık yeter” “Em zimanê xwe dixwazin/Kendi dilimizi istiyoruz”, yazılı pankartları açtı. Kadınların yerel kıyafetleriyle gelmeleri dikkat çekti.Derik Asliye Ceza Mahkemesi’ne sunulan dilekçelerde, TRT 6’nın yasaklı olarak gösterilen “x, w, ê, î” gibi harfleri kullandığı hatırlatıldı. Resmi kurumlarda da kullanılan bu harfler nedeniyle isimlerin Kürtçe değiştirilmesi talep edildi. (Mardin/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Topbaş’tan oğluna kıyak

SONRAKİ HABER

Kaymakam: Olay beni aşar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...