06 Şubat 2009 00:00

Asya’da yeni askeri güç

Rusya’nın liderliğinde bir araya gelen eski Sovyet cumhuriyetleri ortak askeri güç oluşturma konusunda anlaşmaya vardılar

Paylaş

Eski Sovyet Cumhuriyetleri ortak bir askeri güç oluşturma kararı aldı. Rusya’nın da Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası kurulan devletlerle ortak askeri güç kurulmasını öngören anlaşmaya imza atması, Moskova’nın NATO’ya karşı hamlesi olarak değerlendirildi.
Bağımsız Devletler Topluluğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne üye ülkeler, Rusya’nın başkenti Moskova’da dün bir araya geldi. Rusya, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan tarafından imzalanan anlaşma ile ortak askeri güç oluşturma kararı alındı. İmzalanan taslağa göre, askeri gücün komuta merkezi Rusya olacak.
İşgale karşı direnmek “Ortak tepki gücü” adı altındaki yeni oluşumun amacı “uluslararası terörle mücadele etmek, askeri işgale direnmek, kaçakçılığı önlemek ve doğal afetlerde ortak hareket edilmesini sağlamak” olarak açıklandı.
Anlaşma uyarınca kurulacak bu güç, Varşova Paktı’nın dağılmasının ardından NATO haricinde kurulan ilk ciddi güvenlik bloğu olma özelliği taşıyor. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in, şimdilik 10 bin askerden oluşacak ordu için, “NATO ile kıyaslanabilir” ifadesini kullanması da bu gücün hedefini otaya koyuyor.
Kırgızistan üssü kapanıyor
Anlaşmaya imza atan ülkelerden Kırgızistan, ABD için stratejik öneme sahip Manas Askeri Üssü’nü kapatmaya hazırlanıyor. Ortak askeri güç anlaşmasından birkaç gün önce alınan bu karar ABD için stratejik öneme sahip. Çünkü ABD bu üssü Afganistan’a asker ve ekipman ikmali için kullanıyordu. Rusya ise üssün kapatılmasına karşılık Kırgızistan’a iki milyar dolarlık yardım yapacak.
ABD gemisine protesto
Öte yandan, Japonya’nın Nagazaki kentine ABD savaş gemisinin gelişi protesto edildi. ABD ordusunun 1945’te atom bombasıyla yerle bir ettiği Nagazaki limanına Blue Ridge adlı geminin yanaşması, şehirde yüzlerce Japon tarafından protestoyla karşılandı.
Nagazaki Belediye Yetkilisi Osamu Yoşitomi, “Limanda Amerikan bayrağı görmek istemiyoruz” dedi ve ABD’nin nükleer silahlardan vazgeçmesini istedi. Belediye başkanı ve vali de, resmi karşılamaya katılmadı. ABD’nin Japonya’da birçok üssü ve 40 binden fazla askeri bulunuyor. ABD’nin 9 Ağustos 1945’te atom bombası attığı Nagazaki’de yaklaşık 70 bin kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İsrail elçisine ayakkabılı saldırı

SONRAKİ HABER

Cesaret Ana’nın savaşa olan inancı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...