06 Şubat 2009 00:00

Topbaş’a siper oldu

Kadir Topbaş’la ilgili iddilara yanıt veren Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, ‘Küçük tenezzüllere ihtiyacı yok’ dedi

Paylaş

Son günlerin tartışılan ismi Topbaş Meclis gündemine de girdi. İstanbul’daki tartışmalı tadilat konusuna Meclis kürsüsünden yanıt veren Bakan Günay, Topbaş’ı savundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Meclis Genel Kurulu’nda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş için, “Küçük tenezzüllere ihtiyacı olmayacak kadar köklü bir varlık geçmişinden gelen bir arkadaşımızdır. Burada alkışlanmayı hak eden bir arkadaşımızdır” ifadesini kullandı.
İstanbul rant kapısı
Meclis Genel Kurulu’nda CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, yaptığı konuşmada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yönelik iddialarda bulundu. İstanbul’un kaynaklarının arpalık olarak kullanıldığını söyleyen Soysal, Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinde görevli 10 kişinin aynı zamanda iç denetçi olarak görev yaptığı iddialarını gündeme getirdi. Soysal, eski Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın iddialarının araştırılması gerektiğini de belirterek, “İstanbul’u rant kapısı haline getirenler hesap vermek zorunda, Sayıştay’ı göreve çağırıyorum” diye konuştu.
Küçük tenezzüllere ihtiyacı yokmuş
Soysal’ın iddialarına hükümet adına yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise Meclis’te olmayan kişilere, Meclis kürsüsünden haksız, dayanaksız ve ağır ithamlarda bulunmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Ortada ciddi bir belge ve bilgi varsa bunun kovuşturma konusu yapılacağını ifade eden Günay, “Hiçbir zaman biz birtakım yolsuzluklara adı karışmış olan hiç kimseyi himaye etmeyiz. Geçmişte olduğu gibi onlarla ilgili her türlü yaptırımı uygularız. Ama durduk yerde bu kürsüyü propaganda ve seçim kürsüsü haline getirmek haksızlık olur. Yasaya aykırı işlemleri, Türkiye’de ilgili merciler dikkatle takip ediyor. Yasaya aykırı işlemlerin yaptırımı var. Bunlar dile getirilir ve ilgili merciler bunu takip eder” diye konuştu.
Belediye başkanı Topbaş’ın küçük tenezzüllere ihtiyacı olmayacak kadar köklü bir varlık geçmişinden geldiğini söyleyen Günay, “Burada alkışlanmayı hak eden bir arkadaşımızdır. Halk tarafından seçilen ve seçileceği belli arkadaşlarımızın burada yıpratılması konusundaki gayret, ancak yıpratmak isteyenleri küçük düşürebilir. Yerel seçimler yaklaşıyor, baharla birlikte halk muhasebeyi sandıkta yapacak” diye konuştu.

13 milyonluk Topbaş zararı
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a Sayıştay’dan kötü haber geldi. Sayıştay incelemesine göre İstanbul Belediyesi’nde çalışanlara fazla yardım yapıldığı ortaya çıktı. Belirlenen kamu zararı 13 milyon TL...
Cumhuriyet gazetesinden İlhan Taşçı’nın haberine göre, Topbaş’ın başında bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) itfaiye personeline yaptığı yiyecek yardımında 13 milyon TL’lik maliyet farkı saptandı. Ödenmesi gereken malzeme bedeli 3.6 milyon TL olarak hesaplanırken, İBB bütçesinden aynı iş için 16.6 milyon TL ödeme yapıldığı anlaşıldı. Sayıştay, aradaki 13 milyon 58 bin TL’lik farkı ‘kamu zararı’ olarak gösterdi. Bu zararın toplam 42 bin 269 itfaiye personeline verilen yemekten kaynaklandığı vurgulandı.
Sayıştay denetçileri, yaptıkları incelemede, Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan itfaiye personeline yapılan yiyecek yardımının, ‘gerçek maliyetinden daha fazla tutarda olduğunu’ saptadı.
Belediyede çalışan memur ve işçilere ait yiyeceklerin yemekhanede hazırlandığı ve yiyeceklere ait malzeme bedellerinin de İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılandığı belirtildi. Yapılan incelemede, itfaiye mutfaklarına sevk edilen malzeme miktarı ve tutarının belediye bütçesinden ödenen tutardan çok daha düşük olduğunun anlaşıldığı vurgulandı.
Sayıştay sorgusunda, “Oysa belediye bütçesinden itfaiye personeline ait yemek maliyeti (yemek belediye yemekhanesinde hazırlandığından malzeme maliyeti) kadar tutarda ödeme yapılması gerekmektedir. Bu itibarla belediyede çalışan itfaiye personeline yapılan yiyecek yardımının itfaiye mutfaklarına sevk edilen malzeme bedelinden fazla olması neticesinde hesabı ekli tabloda görüldüğü üzere 13 milyon 58 bin TL kamu zararına sebebiyet verilmesinin izahı...” istendi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

GÜNCEL

SONRAKİ HABER

Soruşturmadan skandal çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...