07 Şubat 2009 00:00

Fotoğraf Akademisi, geçmişi geleceğe taşıyacak

2011 yılında kapılarını, basın ve belgesel fotoğrafçısı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açması planlanan Fotoğraf Akademisi’nin hazırlık dönemi olarak planlanan Belgesel Fotoğraf Okulu açılıyor.

Paylaş

2011 yılında kapılarını, basın ve belgesel fotoğrafçısı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açması planlanan Fotoğraf Akademisi’nin hazırlık dönemi olarak planlanan Belgesel Fotoğraf Okulu açılıyor. Okulun ilk periyodu, 5 ay sürecek olan bir seminer dizisiyle 1 Mart 2009 tarihinde başlayacak. Belgesel Fotoğraf Okulu koordinatörü Yücel Tunca, “Kutsamadan uzak kalmayı, doğrudan fotoğrafı tartışabilmeyi, gerçekçiliği savunmayı ve eleştirmeyi istiyoruz” dedi.
İlk belgesel okulu
1 Mart’ta kapılarını meraklılarına açacak olan Türkiye’nin ilk Belgesel Fotoğraf Okulu, Fotoğraf Vakfı’nın deneyimini, Galata Fotoğrafhanesi’nin olanaklarını ve çok sayıda öğretim görevlisinin birikimlerini arkasına alacak. Okul fotoğrafı güçlü bir iletişim aracı olarak kullanacak fotoğrafçılar yetiştirmek için örgütleniyor. “Hayatı belgesel fotoğraf dili ile anlatmak ve anlamak isteyen, yaşamda küçük ya da büyük izdüşümleri bırakmalı, hayata müdahale etmeliyim” diyenlere çağrı yapıyor. Araştıran, sorgulayan ve tartışan muhalif 15 fotoğrafçı adayının seçilerek alınacağı okulda, başvurular 1 Şubat’ta başladı. Başvurular arasında 25–27 Şubat tarihleri arasında yapılacak mülakatla, Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf okulunun ilk öğrencileri seçilecek. Fotoğraf Vakfı’nın desteği ile Galata Fotoğrafhanesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 15 fotoğrafçı, 5 ay boyunca belgesel fotoğraf ve bu alanla ilişkili diğer bilimsel disiplinlerden oluşan bir dizi seminere katılacak.
‘Örgütlü muhalefet için fotoğraf’
Okul’un ikinci dönem uygulaması olan Ekim 2009-Haziran 2010 arasında ilk beş ayın birikiminin yorumlanması sonucunda genişletilecek seminer içeriği ile katılımcıların kültürel donanımının ve farkındalıklarının daha da arttırılması planlanıyor. Üçüncü uygulama dönemi ise 2010 Ekim ayında başlayacak ve yine sekiz ay sürecek. Okul, 2011 yılı Ekim ayında Fotoğraf Akademisi’ne dönüştürülerek, açılışı yapılacak. Akademi, iki yıllık birikiminin avantajı ile iki yıllık Basın Fotoğrafçılığı Okulu ile bir yıllık Belgesel Fotoğraf Okulu’nu bünyesinde barındıracak. Öğretimin ücretli olacağı her iki okulda da başvuranlar arasından seçilecek 15 ile 20 arasında katılımcı kabul edilecek. Okulun Koordinatörü Yücel Tunca, okulun, sayısal çoğalmadan ziyade, fotoğrafı güçlü bir iletişim aracı olarak kullanacak fotoğrafçılar yetiştirmek için örgütlendiğini belirterek, “Örgütlenme diyoruz çünkü aklın yetebildiği geniş bir yelpazede, her alanda haklar ve özgürlükler lehinde itirazlarımızı ortak bir sesle dillendirmek için örgütlü muhalefet gerekiyor. Belgesel fotoğraf ise muhalefet aracımız” dedi.
Belgesel Fotoğraf Okulu’nu kurgularken geçmişten bir örneğin bugüne tuttuğu ışıktan etkilendiğini aktaran Tunca şunları belirtti: “Photo League’i, Günümüzden tam 73 yıl önce, 15 yıl süren bir dönem içinde elde edilen büyük bir deneyimin heyecan ortakları sayıyoruz kendimizi. ABD’de belgesel fotoğrafın geleneğini oluşturan Photo League’in eğitime verdiği önem, motivasyonu güçlendirme çabaları, düşünsel farklılıklardan yenilenme aracı olarak yararlanması bize örnek oluşturması bakımından önem taşıyor. Ve Photo League’nin bağlamı da önümüze koyduğumuz hedefe son derece uygun düşüyor: Hedeflenen belirli bir tarz değil ama belirgin bir davranış meselesi! Öte yandan bütünüyle örtüşmek de mümkün değil Photo League deneyimi ile. Kişisel trajedilerin acısı ve korkunçluğu ile yoğrulmuş belgesel fotoğrafı artık, daha düşünce ağırlıklı, araştırmacı yanı gelişen, göstermeyi beceremediklerinin daha farkında bir temsil biçimi olarak kurgulayabileceğimizi de görüyoruz ve bunları geleneğin karşısına koyarak tartışmak istiyoruz. Belgesel Fotoğraf Okulu bir uygulama alanı olmanın yanı sıra kişisel ve fotoğrafçılar olarak örgütlü gelişmişliğimizi arttırabileceğimiz bir fikir çatısı olma kimliğini de üstleniyor. “
Profesyonel kadro
Belgesel Fotoğraf Okulu’nda seminerlere katılacak olan öğretim görevlileri arasında Fotoğrafçı ve Eğitmen Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Şamil Hazır’ın yanı sıra Araştırmacı, Yönetmen Petra Holzer, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden İsmail Gökçe ve Yücel Tunca, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Gamze Toksoy, Sabancı Üniversitesi’nden Ahmet Öncü ile NarPhotos Fotoğraf Ajansı’ndan Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan bulunuyor. Öğretim görevlisi listesi şubat ayı boyunca yeni katılacak öğretim görevlilerinin de eklenmesiyle daha da genişleyecek. (İstanbul/ DİHA)

Galata Fotoğrafhanesi ve Fotoğraf Vakfı işbirliğiyle…

Projeyi oluşturan Galata Fotoğrafhanesi ise 2004 yılında Yücel Tunca ve Orhan Cem Çetin tarafından kurularak, beş yıl içerisinde düzenlediği atölyeler ve etkinliklerle binden çok amatör ve profesyonel fotoğrafçının gelişimine katkıda bulundu. Cumartesi günleri düzenlenen çeşitli söyleşiler, belgesel film gösterimleri ve sergiler ile şehrin kültür hayatına da etki eden fotoğrafhanenin öğrencileri, 2008 yılında Galata Fotoğrafçıları adıyla anılmaya başlandı. Akademinin bir başka girişimcisi Fotoğraf Vakfı ise Marmara Depremi sonrasında yapılan Fotoğrafçı Çocuklar Atölyeleri’ne dayanıyor. Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalardan sonra bir araya gelen, belgesel ağırlıklı çalışmalar yapan fotoğrafçılardan Dora Günel, Kemal Cengizkan, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan ve Yücel Tunca’nın kuruculuğunu üstlendiği Vakıf, ilk yıllarında World Press Photo’nun basın fotoğrafçılarına yönelik eğitim faaliyetlerinde Türkiye’deki partneri konumuna geldi. Sonraki yıllarda eğitim alanında çalışmalarını geliştiren Fotoğraf Vakfı, belgesel fotoğraf üzerine kavramsal yayınların hazırlanıp basılmasına öncülük etti.
Rüştü Demirkaya
ÖNCEKİ HABER

Berlinale başladı

SONRAKİ HABER

Aragones: Daha farklı kazanabilirdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...