07 Şubat 2009 00:00

Berlinale başladı

Berlin Film Festivali ‘Berlinale’ başladı. Cannes ve Venedik film festivallerinden sonra dünyanın üçüncü büyük film festivali olan Berlinale, film sektörü kadar seyircilerin de ilgisini çekiyor.

Paylaş

Berlin Film Festivali ‘Berlinale’ başladı. Cannes ve Venedik film festivallerinden sonra dünyanın üçüncü büyük film festivali olan Berlinale, film sektörü kadar seyircilerin de ilgisini çekiyor. Geçen yıl 240 binin üstünde bilet satılan festivale, bu yıl daha fazla kişinin katılması bekleniyor. Festivalde, on gün boyunca 60 ülkeden 400 film gösterilecek.
Sanat, politika ve bilim dünyasından 1600 kişinin katılımıyla yapılan açılışta konuşma yapan İsveçli yazar Henning Mankell, Filistin sorununa dikkat çekerek herkesin gözünün Gazze’de olduğunu söyledi. Bu yıl 59’uncusu yapılan festivalde, dokuzunu Alman filmlerinin oluşturduğu 26 film yarışıyor. 15 Şubat’a kadar devam edecek festivalin jürisinde; İskoçyalı sanatçı Tilda Swington, Henning Mankell, Alman tiyatro rejisörü Christoph Schlingensief ve ABD’li çevre aktivisti Alice Walters bulunuyor. Festivalin açılışı, Alman rejisör Tom Tykwer’in “The İnternational” filmiyle yapıldı. Uluslararası finans tekellerinin marifetlerinin anlatıldığı filmin başrolünde, Clive Owen oynuyor. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle oldukça güncel olan filmde, finans piyasasında çevrilen dümenleri açığa çıkarmak isteyen, ancak baskı nedeniyle istifa eden bir İnterpol ajanının maceraları canlandırılıyor.
Berlin film festivali’ne, organizasyon komitesinin açıklamasına göre bu yıl 6 bin 700 film başvurusu yapıldı. 59. Berlin Film Festivali ‘Berlinale’ festival programında; “ekonomik krizin” işlendiği filmler, Doğu bloğu’nun ardı ardına çöküşü ve Rusya’nın son yıllarını işleyen filmler izleyiciyle buluşuyor. Çin, İngiltere, İran, Polonya, Uruguay ve ABD yapımı filmlerin yer aldığı festivalde, Altın Ayı için yarışan 26 filmin 17’si dünya prömiyerini yapacak. Festivalde ayrıca, 1960 ve 1970’lerde eş cinsel filmleriyle adını duyuran ve Andy Warhol filmlerinin ikonu olan 60 yaşındaki Joe Dallesandro da “Yaşam Boyu Başarı” ödülü alacak. Öte yandan, 59’uncusu düzenlenen festival, ekonomik krizin yanı sıra eski ABD Başkanı Bush’un Beyaz Saray’daki yaşamı, Irak savaşı ve Ebu Garip cezaevi gibi konuları ele alan filmlerle de göze çarpıyor.
Türkiye kökenli başarılı yönetmen Fatih Akın’ın da aralarında bulunduğu yönetmen grubunun “Deutschland 09” filmi de festivalde gösterilecek. Filmde, Almanya’da yaşayan Murat Kurnaz’ın, 11 Eylül saldırılarının ardından Pakistan’da yakalanıp Guantanamo’ya götürülüş hikayesi anlatılıyor. Berlin Film Festivali’nde bu yıl Türkiye’yi Reha Erdem “Hayat Var”, Atalay Taşdemir ise “Mommo” ile temsil edecek. Hayat Var, festivalin Forum; Mommo ise Generation kısmında yer alacak. Reha Erdem’in “Hayat var” filminde, 14 yaşındaki Hayat’ın, babası ve yatalak dedesi ile birlikte İstanbul Boğazı’na açılan bir dere ağzına kurulmuş, derme çatma ahşap bir evdeki yaşamı anlatılıyor. Yönetmen Atalay Taşdiken’in gerçek bir yaşam öyküsünden yola çıkarak beyazperdeye aktardığı Mommo, festivalin kuşaklar bölümünde gösterime sunulacak. Konya’nın Höyük ilçesinin Çavuş köyünde çekilen Mommo filmi, annelerinin ölümünün ardından babaları yeniden evlenen, üvey annelerinin onları evde istememesi ve babalarının ilgisizliğinin ardından dedelerinin yanında yaşayan iki kardeşin birbirine tutunarak ayakta kalma hikayesini anlatıyor. (Berlin/EVRENSEL)
Sinan Balta
ÖNCEKİ HABER

‘Başka Semt’ten açıklama: Erteliyoruz, çarpışmıyoruz

SONRAKİ HABER

Fotoğraf Akademisi, geçmişi geleceğe taşıyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...