07 Şubat 2009 00:00

‘Tanığız anlatırız’

Otopsi raporuyla işkenceyle öldürüldüğü belgelenen Burhan Güzelaydın isimli askerle ilgili yeni iddialar ortaya çıktı.

Paylaş

Otopsi raporuyla işkenceyle öldürüldüğü belgelenen Burhan Güzelaydın isimli askerle ilgili yeni iddialar ortaya çıktı. Güzelaydın’ın öldürülmeden bir gün önce birliğinden kaçarak “Bu taburda Kürtlerden nefret ediyorlar beni öldürecekler” diyerek Çobanpınar köyüne sığındığı ileri sürülüyor. Güzelaydın’ın köye gelen askere teslim olduğunu belirten köylüler, “Can güvenliğimizin sağlanması halinde mahkemede tanıklık yapmaya hazırız” dedi.
Hakkari’nin Yüksekova’da askerlik yaptığı sırada 30 Ocak’ta “Silahla intihar etti” denilerek, Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Ağrı doğumlu Burhan Güzelaydın, 31 Ocak’ta yaşamını yitirmişti. Ailesinin talebi üzerine Hakkari Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla yapılan otopside Güzelaydın’ın intihar etmediği işkence sonucu öldürüldüğü tespit edilmişti, 3 asker tutuklanmıştı.
Ancak Güzelaydın’ın ölümüne ilişkin yeni iddialar ortaya çıktı. Güzelaydın’ın bölüğünden 29 Ocak’ı, 30 Ocak’a bağlayan gece kaçıp Çobanpınar köyüne gelerek “Beni öldürecekler” diyerek sığındığı öne sürüldü. İran sınırındaki Çobanpınar’ın sakinleri, Güzelaydın’ın 30 Ocak sabaha karşı saat 05.00’te askerler tarafından götürüldükten sonra öldürüldüğünü öne sürerek, olaya ilişkin tanıklık yapmak istediklerini belirtti.
‘Ölümüne tanığım’
Güzelaydın’ın öldürüldüğüne tanık olduğunu ve bunu mahkemede anlatmaya hazır olduğunu belirten Felemez Yemen isimli köylü önemli iddialarda bulundu. Yemen şunları anlattı: “Adını ve fotoğrafını basından gördüğüm Burhan Güzelaydın isimli asker 29 Ocak gecesi sivil giyimli olarak köye geldi. Evlerin kapısını çalarak, ‘Patnosluyum Kürdüm bu taburda Kürtleri sevmiyorlar, bizim Kürt büyüklerine küfrettiler ben de karşı çıktım, bana yardım edin’ dedi. Bir eve saklandı. Ardından köyün etrafı askerler tarafından sarıldı. Komutan olduğunu tahmin ettiğimiz bir asker ‘Sınırdaki adamımıza sorduk asker sınırı geçmemiş kesin bu köyde onu bize verin yoksa köyü tararız’ diye tehdit etti. Konuşmaları duyan Güzelaydın saklandığı evdekilere ‘Beni öldürecekleri kesin bari size bir şey olmasın’ diyerek gizlice çıktı ve onlara teslim oldu. Subay olduğunu öğrendiğimiz askerlerden biri Güzelaydın’ın yanağını kontrol ederek küfrederek ‘Senin yanağın sıcak hangi evdeydin çabuk söyle’ dedi”
Mahkemede konuşuruz
Askerlerin, Er Güzelaydın’ı aldıktan sonra 30 Ocak’ta sabaha karşı saat 05.00’te “Hadi tabura gidelim bakalım seni hangi ev saklamış öğrenelim” diyerek köyden ayrıldıklarını öne süren Yemen, şunları söyledi: “Askerin hayatından endişe ettiğimiz için karakolun etrafında dolaşarak bilgi almaya çalıştık. 30 Ocak günü saat 16.00 sıralarında taburda silah sesi geldi o anda askerin öldürüldüğünü tahmin ettik. Gazetelerde fotoğrafını görünce emin olduk ki askerin dedikleri doğruymuş, yaşatmadılar”
Silah sesinin ardından hareketlilik başladığını ve bir helikopterin tabura geldiğini, karla kaplı yolların bir saat içinde açılarak bir çok rütbeli askerin tabura geldiğini gördüklerini de aktaran Yemen, “Bizler 5-6 köylü askerin yaklaşık 12-13 saat işkence yapıldıktan sonra öldürüldüğüne tanığız. Can güvenliğimizin sağlanması halinde mahkemede tanıklık yapmaya hazırız” diye belirtti. (Hakkari/DİHA)

Baba Güzelaydın: Lütfen tanıklık yapın

İlk günden itibaren oğlunun öldürüldüğünü söylen Baba Mehmet Şirin Güzelaydın da, Yüksekova’ya giderek, olayın tanığı olan köylülerle görüştü. Köylülerden tanıklık yapmasını isteyen Güzelaydın, “Lütfen bize yardımcı olun. Bu gün Kürt diye oğlumu öldürenler gereken cezayı bulmazlarsa yarın başka bir Kürdün ölümüne neden olacaklar” dedi. 9 Şubat günü Çobanpınar köyüne aralarında İHD ve sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu bir heyetin gideceği öğrenildi.
Sami Yılmaz
ÖNCEKİ HABER

Süryani örgütlerinden milletvekiline cevap

SONRAKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...