08 Şubat 2009 00:00

Kriz 12’den vurdu

Türkiye’deki işsiler ordusu her geçen gün artıyor. Ekonomik krizi bahane eden patronlar, işçi çıkarmaya devam ediyor.

Paylaş

Türkiye’deki işsiler ordusu her geçen gün artıyor. Ekonomik krizi bahane eden patronlar, işçi çıkarmaya devam ediyor. Aldığı maaşla zar zor geçinen işçiler, işsiz kaldıktan sonra ev kirasını, faturaları ödeyemiyor. Tuzla’nın Şifa Mahallesi’nde oturan işçiler, öğrenciler krizin kendilerini ‘12’ den vurduğunu belirtirken, açlık ve yoksulluğun her geçen gün arttığını söyledi.
Krizin patronlar için geçerli olmadığını söyleyen Erol Yılmaz, 20-30 yıl boyunca çalışan bir firmanın 2 günde ekonomik sıkıntıya düşmeyeceğini ifade etti. Türkiye’nin geleceği için kaygılı olduğunu dile getiren Yılmaz, “Çünkü her doğan çocuk 5-6 bin lira borçla doğuyor. Ülkenin dışa bağımlılığı olduğu sürece böyle devam edeceğini düşünüyorum” diye konuştu. Patronlardaki birlikteliğin işçilerde olmadığını kaydeden Yılmaz, işçileri örgütlenmeye çağırdı.
Bir yıldır işsiz olan Hülye Polat, bir türlü iş bulamadığını söyledi. Eşi de tersane işçisi olan Polat, onun da ramazan bayramından beri maaş alamadığını vurguladı. Polat, psikolojilerinin bozulduğunu anlattı.
İŞ BAŞVURULARI KABUL EDİLMİYOR
3 aydır işsiz olan Yılmaz Polat ise faturaların biriktiğini söyledi. “En son tavuk yiyeli 4 ay oldu” diyen Polat, özürlü olduğunu sözlerine ekledi. Bu nedenle de iş başvuruları kabul edilmeyen Polat, 23 yaşına olmasına rağmen gelecekten umutsuz.
Sait Polat ise tam beşyıldır tersanede çalışıyor. Krizle birlikte maaşında yüzde 30 indirim yapılan Polat, iş yerinden yaklaşık 2000 kişinin işten çıkarıldığını belirtti. 4 aydır işe gidecek para bulamadığını anlatan Polat, krizin patronları etkilemdiğini de vurguladı.
Üniversiteyi hevesle bitiren Tamer Yiğit, mezun olduktan sonra tam bir hayal kırıklığı yaşamış. İşe girdikten sonra hayatının düzeleceğini düşünen Yiğit için, hayat istediği gibi olmamış. “Bazı bankaların sınavına girdim mülakaatlarn yapıldı ama çağrılmadım. Sonra bir şirkette işe başladım. Düşük ücret verdiler. Ama 20 gün sonra kriz nedeniyle işten çıkartıldım” diyen Yiğit, 2000 den fazla işbaşvurusu yaptı. Başvurulardan sonuç alamayan Yiğit, arkadaşlarının tavsiyesi üzerine gittiği siyasi partilerden de fayda görmedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sadide Türkmen - Muhammed Uludağ
ÖNCEKİ HABER

Türkel Minibaş’a veda

SONRAKİ HABER

Tuzla’da Halil Özen aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...