11 Şubat 2009 00:00

DNA testi ‘faili’ buldu

Bölgede ortaya çıkan toplu mezarlar 90’lı yıllarda meydana gelen faili meçhul olayları aydınlatmaya devam ediyor

Paylaş

Bölgede ortaya çıkan toplu mezarlar 90’lı yıllarda meydana gelen faili meçhul olayları aydınlatmaya devam ediyor.
Bulut ailesinin 5 üyesi, 1994 yılında Lice’de Bolu Komando Tugayı’na bağlı askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra kayıplara karıştı. Yıllarca çocuklarını arayan aile, Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Bağcılar köyünde bulunan toplu mezardan çıkan 8 cesedin ardından harekete geçti. DNA testinin ardından bulunan kemiklerin Ali, Ekrem ve Ramazan Bulut’a ait olduğu ortaya çıktı.

BAŞVURMADIKLARI YER KALMADI
Mustafa Bulut’un eşi Dilber Bulut, eşinin gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır’da Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcılığı’na, OHAL Bölge Valiliği’ne, İHD’ye, Uluslararası Af Örgütü’ne ve dönemin İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Azimet Köylüoğlu’na başvurdu. Başvurulara hiçbir yanıt verilmezken, olaya ilişkin hazırlık soruşturması başlatan Cumhuriyet Başsavcılığı ise 10 yıl sonra; 20 Ekim 2004’te görevsizlik kararı vererek, dosyayı Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi.
Dosya halen askeri savcılıkta bekletiliyor.

BEKLENEN YAZI SONUNDA GELDİ
Diyarbakır’ın Kulp ilçesinin Bağcılar köyünün Düztpetil mezrasının Kevrokok mevkiinde bulunan toplu mezardan 8 cesedin çıkması üzerine harekete geçen Bulut ailesi, cesetlerle ilgili DNA testi yapılması için 2003’te Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Yapılan başvurudan sonuç alamayan Bulut ailesi, 25 Haziran 2008’de ikinci kez Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Savcılık bunun üzerine cesetlere ait kemikleri, kimlere ait olduklarını belirlemek için İstanbul Adli Tip Kurumu’na gönderdi. Aile fertlerinden alınan kan ve saç örnekleri ile kemikler üzerinde yapılan araştırmayı tamamlayan İstanbul Adli Tıp Kurumu, cesetlerden üçünün Ali Bulut, Ekrem Bulut ile Ramazan Bulut’a ait olduğunu tespit etti. İHD Yöneticisi Av. Serdar Çelebi, bu cesetler gibi bölgede yüzlerce cesedin saklı olduğunu söyledi.
Kemikleri İHD bulmuştu.(Diyarbakır/DİHA)

GÖZALTINA ALINMIŞLARDI
Ekrem, Ramazan ve Ali Bulut ile birlikte gözaltına alındıktan 1 saat sonra serbest bırakılan Salih Bulut, operasyonların Bolu Dağ Komando Tugay Komutanlığı tarafından yapıldığını söyledi.
Gerekirse tanıklık yapabileceğini vurgulayan Bulut, unutamadığı olayı şöyle anlattı: “Akrabalarım Mustafa ile Fahri’yi bulma umuduyla Yolçatı köyüne gittik. Orada 2 ceset bulundu. Başka köylülere aitti. Onlar ambulansla Lice’ye götürüldü. Mustafa ile Fahri’yi bulamadan biz de yürüyerek Lice’ye doğru yola çıktık. Yolda önümüzü kesen askerler bizi gözaltına aldılar. Lice Tugay Komutanlığı’na götürüldük. Mustafa Üsteğmen isimli bir askerin ismini hatırlıyorum. Bir saat sonra beni bıraktılar. Ancak akrabalarımı bırakmadılar. En son onlarla birlikteydim. Yapılan tüm başvurularda gözaltına alınmadıkları iddia ediliyor. Oysa ben kendi gözlerimle gördüm.”
Mehmet Cevizci
ÖNCEKİ HABER

Tam Aziz Nesin’lik!

SONRAKİ HABER

Zonguldak’ta Fahri Bozbaş ortak aday

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...