11 Şubat 2009 00:00

Tam Aziz Nesin’lik!

ÇEŞİTLİ nedenlerden dolayı Almanya’da ve Avrupa’nın değişik ülkelerinde her gün insanlar geldikleri ülkelere geri gönderiliyor

Paylaş

ÇEŞİTLİ nedenlerden dolayı Almanya’da ve Avrupa’nın değişik ülkelerinde her gün insanlar geldikleri ülkelere geri gönderiliyor. Bunun için artık eskisi gibi ‘sıkı’ nedenler aramak da gerekmiyor. Amaç göndermek olunca artık bir neden bulunuyor. Bu, kendilerinin koyduğu yasalara aykırı olsa bile.
Ezidi Şeyhmus Ceylen’in sınır dışı edilmek istenmesi, bu durumun ne hale geldiğini de gösteriyor. Şeyhmus, 20 yıl önce 16 yaşında Ezidilere uygulanan baskılardan dolayı Türkiye’den Almanya’ya gelmek zorunda kalıyor. İltica başvurusu reddedilen Ceylen’e 1991 yılında çıkarılan bir yasadan dolayı oturum hakkı veriliyor. Yasa, ülkelerinde baskı gören azınlıklara mensup kişilere insani oturum hakkı tanıyor ve bunu güvence altına alıyor.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARDILAR
Ceylen, bu oturumdan sonra kendisine zor da olsa yeni bir yaşam kuruyor. Yeni ülkesinin dilini öğreniyor, kültürünü tanımaya çalışıyor ve burada kalıcı olduğunu düşünüyor. Türkiye bu arada Ceylen’i 24 Ağustos 2000’da Bakanlar Kurulu kararı ile askerliğini yapmadığı için vatandaşlıktan çıkarıyor.
Türkiye vatandaşlığını kaybetmesinden sonra Ceylen, yasal olarak vatansız duruma düşüyor ve bunu Almanya’da bildiriyor. Bunun üzerine Alman makamlarının verdikleri iltica kimliğinde “vatandaşlık durumu”na “vatansız” yazıyor.
Bu yeni statü ile artık Almanca’da kalıcı olduğunu, sınır dışı edilmeyeceğini düşünen Ceylen’in, daha sonra “kabus günleri” başlıyor. Mahkemelik olduğu bir davadan dolayı ilk önce geçici iltica pasaportu elinden alınıyor, sonra geçici oturum verilerek sınır dışı edilmek isteniyor.
Frankfurt Yabancılar Dairesi’nin gönderdiği mektupta, sınır dışı edilme gerekçesi olarak, Türkiye’de yasaların değiştiği ve Ezidiler üzerinde eskisi gibi baskı olmaması gösterildi. Daire, Ceylen’in Türkiye vatandaşı olmadığı gerçeğini dikkate almadı.
Bu kararı uygulamak için görevlendirilen Yabancılar Dairesi, Ceylen “vatansız” olduğu için Türkiye’ye gönderemiyor ve ilk önce Türkiye vatandaşı olması yönünde baskı yapıyor. Yani ilk önce zorla ve Ceylen’in istemediği Türkiye vatandaşı yapmak ve sonra göndermek istiyorlar.20 yıl boyunca Almanya’da bir vatandaş olarak bir türlü kabul edilmeyen Ceylen, şimdi artık vatansız olarak da kabul edilmiyor. Tıpkı Aziz Nesin’in “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” adlı kitabındaki gibi. Nesin’in kulakları daha çok çınlayacak.
(Frankfurt/EVRENSEL)
Mehmet Salim
ÖNCEKİ HABER

Güçlükonak için cuma günü Beşiktaş’ta suç duyurusu

SONRAKİ HABER

DNA testi ‘faili’ buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...