12 Şubat 2009 00:00

ABD’den 2 trilyon dolarlık plan

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, finansal istikrar ve iyileşme planını açıkladı

Paylaş

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, finansal istikrar ve iyileşme planını açıkladı. Plan, bankaların elindeki varlıkların satın alınması ve kredilerin canlandırılması için 2 trilyon doların üzerine çıkabilecek harcamaları içeriyor.
ABD hükümeti, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden geriye kalan 350 milyar doların bir kısmı ve özel sektörden alacağı sermaye ile 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında fon kuracak. Fonda toplanacak para, bankalardaki sorunlu varlıkların satın alınması için kullanılacak. Hükümet, sorunlu varlıkların fiyatını belirlemede inisiyatifi özel sektör yatırımcılarına bırakmayı düşünüyor.
Hükümet ve özel sektör yatırımcıları, hangi bankaya sermaye desteği vereceğine, bankaları stres testine tabi tutarak karar verecek.
Planın amaçları doğrultusunda ABD hazinesi, FED ve Amerikan Federal Tasarruf Sigorta Fonu FDIC’nin katkılarıyla, tüketici kredilerine yönelik varlığa dayalı menkul kıymet kredi kolaylığı programını 200 milyar dolardan 1 trilyon dolara çıkaracak. Bu kaynak, eskisinden farklı olarak tüketici kredilerinin yanı sıra ‘mortgage’e dayalı varlıklarını da kapsayacak.
plan piyasayı kesmedi
Ancak Timothy Geithner’ın açıkladığı plan, piyasaların beklentilerini karşılayamadı. Sorunlu varlıkların nasıl satın alınacağı konusundaki detaylar yetersiz bulundu. Sorunlu varlıkların nasıl fiyatlandırılacağı, hükümetin özel sektörü nasıl ikna edeceği, özel sektörün fona ne kadar katkıda bulunacağı, hükümetin ek kaynağa ihtiyaç duyup duymayacağı ve planın ne kadar etkili olacağı hâlâ bilinmiyor.
Öte yandan, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın, merakla beklenen finansal istikrar ve iyileşme planı piyasalarda beklenen havayı yaratmadı.
ABD borsalarında sert kayıplar görüldü. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 4.62, Nasdaq yüzde 4.20, S&P 500 yüzde 4.91 değer kaybetti.
Asya ve Avrupa borsalarında da yüzde 2’nin üzerinde kayıplar görüldü. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İHRACATÇIYA FAİZ DESTEĞİ

SONRAKİ HABER

Düzeltilmişi de yalan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...