12 Şubat 2009 00:00

İKİ KADINDAN BİRİ ŞİDDET GÖRÜYOR

17 bin kadınla görüşülerek hazırlanan araştırmaya göre, kadınların yarısı şiddet mağduru. Bu kadınların yüzde 92’si hiçbir yere başvurmuyor. Hamile her 10 kadından 1’i de şiddette maruz kalıyor.

Paylaş

Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre Türkiye genelinde her iki kadından biri şiddete maruz kalırken, cinsel ya da fiziksel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 92’si hiçbir yere başvurmuyor.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırma, 51 ilde, 17 bin 168 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’nun katıldığı bir basın toplantısı ile açıklanan sonuçlara göre Türkiye genelinde kadınların yarısı fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalıyor ve şiddete maruz kalan kadınların büyük çoğunluğu yaşadıklarını kimseye anlatmıyor.
Araştırmanın temel bulguları şöyle:
* Fiziksel şiddete maruz kalan kadınların yüzdesi 39.
* Sadece cinsel şiddete maruz kalan kadınlarınoranı yüzdei 15.3.
* Fiziksel ve cinsel şiddetin birlikte yaşanma yüzdesi yüzde 41.9.
* Kentte fiziksel şiddet oranı yüzde 38 iken, kırda yüzde 43.
* En az bir kez fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmış kadınlardan eğitimi olmayanların yüzdesi 55.7.
* Lise ve üzeri eğitim alanların oranı yüzde 27.
* Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı yüzde 48.5.

KADINLARIN GİDECEK YERİ YOK
Fiziksel veya cinsel şiddet yaşamış kadınların yüzde 92’si hiçbir kurum ya da kuruluşa başvurmuyor. Polis veya jandarmaya gidenlerin oranı yüzde 4, savcılık veya avukata başvuranların oranı yüzde 4, hastane ya da sağlık kuruluşuna gidenlerin oranı yüzde 4; kadın kuruluşu, belediye ve SHÇEK’e gidenlerin oranı ise yüzde 1.

BAŞVURMA NEDENLERİ
Yaşadıkları şiddet sonucunda herhangi bir kuruma başvurmadıklarını veya yardım talebinde bulunmadıklarını belirten kadınların yüzde 64’ü, yaşadıkları şiddetin çok ciddi bir sorun olmadığını ifade ediyor. Diğer başvurmama nedenleri arasında birlikte olduğu kişiyi sevmesi ve affetmesi (yüzde 11), çocuklarının mutsuz olacağından korkma (yüzde 10) başta geliyor. Kadınlar ayrıca, ailenin adının kötüye çıkacağından korkmaları (yüzde 9) ve utanma/çekinme/suçlanma korkusu (yüzde 9) sonucu yardım talebinde bulunmadıklarını da beyan ediyor.

HAMİLE KADINLAR DA ŞİDDET GÖRÜYOR
Fiziksel şiddete, fiziksel olarak karşılık vermiş kadınların yüzde 42’si karşılık vermenin şiddeti artırdığını belirtiyor. Karşılık vermenin o an için şiddeti durdurduğunu ifade edenlerin oranı ise yüzde 28 olarak gerçekleşiyor. Her 10 kadından biri, gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kaldığını kaydediyor. Fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalan kadınların üçte biri yaşamının herhangi bir döneminde hayatına son vermeyi düşündüğünü belirtiyor.

KADINLAR BİLİNÇSİZ
Araştırmada, kadınların hakları konusunda bilinçli olmamalarının da kadına yönelik şiddetin yüksek olmasında etkili olduğu görülüyor.
Görüşülen kadınların yüzde 14’ü, “Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilir” görüşünde. Kadınların yüzde 33’ü, “Erkeklerin ev işi yapması gerekmez”, yüzde 34’ü “Kadın parayı nasıl harcayacağına kendi karar veremez”, yüzde 31’i “Kadın cinselliği reddedemez”, yüzde 47’si “Erkek kadından sorumludur”, yüzde 35’i “Çocuklar bazen dövülebilir”, yüzde 49’u “Kadın eşiyle tartışmamalı” görüşünü benimsiyor. (ANKARA)

BABATLI SADECE BİR ÖRNEK
Dayaktan kaçtı, devlet korumadı, eşi tarafından öldürüldü. Şiddet gördüğü için eşinden boşanmak isteyen Fatma Babatlı’ın ölümünün tek cümlelik özeti bu. Babatlı’nın yaşadıkları, kadınların şiddet gördüklerinde neden ilgili mercilere başvurmadıklarına da önemli bir örnek oluşturuyor. 7 çocuk annesi 35 yaşındaki Fatma Babatlı, evliliğinin başından beri eşi Süleyman Babatlı’dan şiddet görüyordu. Temmuz 2008’de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne giderek evden ayrıldığını anlattı ve maddi destek istedi. Belediye, Babatlı’yı Diyarbakır Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi’ne yönlendirdi. Avukat bulundu ve davası açıldı. ‘Uzaklaştırma kararı’ yüzünden eve giremeyen eşi sürekli rahatsız ediyor, camları kırıp bağırıyordu. Fatma, birçok kez polisi aradı, eşi yalnızca 1 gün gözaltında kaldı. Orada “Eşime kim bu akılları veriyor” diye soran Süleyman Babatlı’yı polis, “Karşıda Kadın Merkezi var, oradan getiriyorlar kadınları” diye bilgilendirdi. Koruma kararına ve tehditlere rağmen onu koruyan hiçbir güç yoktu. 10 ve 27 Ekim’de savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, ancak herhangi bir gelişme olmadı. Fatma Babatlı, eşi tarafından sokak ortasında vurularak öldürüldü.
ÖNCEKİ HABER

Erzincan’da gaspçı dehşeti

SONRAKİ HABER

Yerel yönetimden beklentilerimiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...