13 Şubat 2009 00:00

‘Altın madeni yeniden açılamaz’

Kapatılan Bergama Ovacık Altın Madeni’nin yeniden açılmak için başlattığı yeni ÇED sürecine itiraz edildi.

Paylaş

Kapatılan Bergama Ovacık Altın Madeni’nin yeniden açılmak için başlattığı yeni ÇED sürecine itiraz edildi. Dün Çevre ve Orman İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen çevre örgütleri askıya çıkarılan Bergama Ovacık Altın Madeni süreci ile ilgili bir basın açıklaması yaparak, itiraz dilekçelerini Çevre İl Müdürlüğü’ne verdiler.
Çevre Orman İl Müdürlüğü’nün önünde bir araya gelenler adına basın açıklamasını Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Mustafa Gül okudu. Gül, ÇED olumlu izninin iptal edilmesinden sonra dayanaksız kalan ve kapatılan altın madeninin yeniden açılması için çok hızlı bir süreç işletildiğine dikkat çekti. Madenci şirketin yeni ÇED raporu çalışmalarının askı aşamasına geldiğini ve raporun bakanlıklarda kabul edilerek Çevre İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarıldığını aktaran Gül, askıya çıkarılan yeni ÇED raporu çalışmasında sadece KOZA şirketinin menfaatlerinin dikkate alındığını belirtti.
REFERANDUM YAPALIM
Açıklamada konuşan Kozak Beldesi’ne bağlı Yukarıbey Köyü Muhtarı İlhan Çakır ise “Eğer maden işletilirse bu güzelim doğamızdan eser kalmayacak. Biz Kozaklılar olarak bu madeni istemiyoruz. Başbakan her kızdığında ‘halka soralım, referandum yapalım’ diyor. Biz de diyoruz ki; madem öyle referandum yapalım ve bu madeni halka soralım, kaç kişi bu madeni burada istiyor” diye konuştu
Öte yandan, altıncı şirketin maden çalışanlarını madenle ilgili davalara müdahil etmeye çalıştığı öğrenildi. Bergama-Ovacık kapasite artırımı ÇED izninin iptali davasına Koza Altın İşletmeleri AŞ çalışanları olarak 258 kişi davaya davalı idare yanında katılmak istediklerini belirten dilekçe sundular.
Davanın avukatlarından Arif Ali Cangı, şirket tarafından maden çalışanlarının davaya müdahil edilmeye çalışılmasını “Bir yandan henüz yürütmeyi durdurma kararı verilmeden davayı sürüncemede bırakmak, diğer yandan maden çalışanlarının davacılarla karşı hasmane tutum almalarını sağlamak olduğunu kaydetti.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kalçasında cıvata unuttular

SONRAKİ HABER

İmzalar postalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...