14 Şubat 2009 00:00

Sivas’ta müthiş zamanlama!..

Başbakan Erdoğan’ın seçim çalışması için Sivas’a yapacağı ziyaret öncesi 37 aydının öldürüldüğü Madımak Oteli’nin altındaki kebapçı taşındı.

Paylaş

Başbakan Erdoğan’ın seçim çalışması için Sivas’a yapacağı ziyaret öncesi 37 aydının öldürüldüğü Madımak Oteli’nin altındaki kebapçı taşındı. Alevi örgütleri, ‘utanç müzesi’ olması için uzun süredir lokantanın kapatılmasını istiyordu. Taşınma işleminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Sivas’ta yapacağı seçim mitinginden bir gün öncesine rastlaması ise dikkat çekti.
1993’te Madımak Oteli yakılması sonucu 37 aydın öldürülmüştü. Olaydan 2 yıl sonra da altına kebapçı açılmıştı. O günden bu yana Alevi örgütleri, kebapçının kaldırılıp yerine müze yapılmasını talep ediyordu. Kebapçı ise, nihayet 14 yıl sonra taşındı. Tabela söküldü, eşya toplandı.
NEYE ÜZÜLMÜŞ!
Kebapçının sahibi Sebati Manav, “Tabii ki insan üzülüyor. Haliyle 14 yılınızı vermiş olduğunuz bir işletmenizi bırakıp çıkıyorsunuz” dedi. Lokantanın önüne “Taşınıyoruz, 27 Haziran Öğretmenler Parkı’nda hizmetinizdeyiz” duyurusu asıldı.
ALEVİLER MÜZEDE ISRARLI
Kebapçının yerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün (DÖSİM) mağazası açılacak. Mağazada hediyelik eşya, el sanatları ürünleri, kitap ve çiçek satışı yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İçinde orada yitirdiklerimizin anısını yaşatacağız; bir anı evi olsun diye düşünüyoruz. Yaşadığımız acı olayları unutturmamaya çalışacağız” dedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise, otelin müze olmasında ısrarlı. Gümüş, “Bu kara leke, AKP iktidarının müze için verilen kanun teklifini reddetmesiyle, dahası Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın, kütüphane ya da çiçekçi açılması veya binanın müzeye dönüştürülmesi tekliflerine karşı ‘Pişmiş aşa soğuk su katılmaz’ cevabı ile daha da büyümüştü” dedi.
Türkiye’nin bu utancı temizlemesi gerektiğini söyleyen Gümüş, “Bunun çözümü ise, Madımak’ın müzeye dönüştürülmesi, katliamın gerçek faillerinin bulunması ve Alevilerden özür dilenmesidir” dedi.


KEBAPÇI MÜZE OLSUN

Kebapçının kapatılması üzerine sorularımızı yanıtlayan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, bu girişimi samimi bulmadıklarını vurguladı. “Orası müze yapılıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyen Balkız, devletin tüm insanlık alemine ve Alevilere özür borçlu olduğunu belirtti. Balkız, “Bu da ancak Madımak Oteli’ni müze yaparak olabilir. Ama ne yazık ki AKP, ‘Alevi açılımı’ adı altında bizim istemlerimizi sulandırarak, içini boşaltarak, tanınmaz hale getirerek kamuoyunu oyalamakla meşgul” diye konuştu. Kebapçının açıldığından bugüne insanların orada et yediğini dile getiren Balkız, “Bir daha bu tür katliamlar olmasın diye, vicdan sahibi herkesle birlikte bu talebi ısrarla söylemeye devam edeceğiz. AKP’nin bu göz boyayıcı yöntemleri bizi yolumuzdan alıkoyamaz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kış geri döndü

SONRAKİ HABER

Ülker işçisine çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...