15 Şubat 2009 00:00

Yoksulun göz teması var

YOKSULLAR ve zenginler vücut dillerinden anlaşılabiliyor.

Paylaş

YOKSULLAR ve zenginler vücut dillerinden anlaşılabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre yoksullar etraflarındaki insanlara karşı daha ilgililer. Berkeley Üniversite sinden psikologlar Michael W. Kraus ve Dacher Keltner’ın yaptığı araştırmada varlıklı insanların çevrelerindeki insanlara karşı daha az açık oldukları ortaya çıktı. “Psychological Science” dergisinden alınarak Fransız Le Figaro gazetesinin internet sayfasında yayınlanan araştırma sonuçlarına göre sosyal statü sadece kılık kıyafetten değil vücut dilinden de anlaşılabiliyor.
Bu araştırmada birbirlerini tanımayan 100 insan biraraya getirildi ve vücut dillerini nasıl kullandıkları gözlendi. Denekler arasında gelir durumu iyi olanlar karşısındakine daha az ilgi gösterirken oda dışında tutulan gözlemciler karşı karşıya duran kişileri gözlemledikten 60 saniye sonra vücut dillerine bakarak kişilerin gelir durumunu tahmin etmekte zorlanmadılar. Araştırma sonunda bilim adamları, zenginlerin karşı karşıya geldikleri insanlarla göz teması kurmaktan çekindiğini gördüler. Dar gelirliler ise etarflarına daha dikkatliy-diler, konuşurken gülümsüyorlardı ve göz teması kurmaya özen gösteriyorlardı.
Araştırmacı Keltner tavus kuşuna benzettiği zenginlerin “ben iyiyim. Size ihtiyacım yok” mesajı verdiğini, dar gelirlilerin de hayatlarını sürdürmek için sosyal ilişkilere gereksinim duyduğunu kaydetti.
(TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

YOKSULLAR ve zenginler vücut dillerinden anlaşılabiliyor.

SONRAKİ HABER

FESTİVALİN BÖYLESİ...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...