17 Şubat 2011 05:47

Haklarını arayınca mahkemelik oldular

Milli Eğitim Bakanlığının her öğretmen atamasında sesleri biraz daha yükselten, “Atamamızı yapın” diyen, ataması yapılmayan öğretmenler şimdi bir de yargılama baskısıyla karşı karşıyalar.AYOP’un çağrısı ile geçtiğimiz yıl Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi yaparak seslerini duyurmaya çalışan &ou

Haklarını arayınca  mahkemelik oldular
Paylaş
Sultan Özer

Milli Eğitim Bakanlığının her öğretmen atamasında sesleri biraz daha yükselten, “Atamamızı yapın” diyen, ataması yapılmayan öğretmenler şimdi bir de yargılama baskısıyla karşı karşıyalar.
AYOP’un çağrısı ile geçtiğimiz yıl Abdi İpekçi Parkı’nda oturma eylemi yaparak seslerini duyurmaya çalışan öğretmenlerden 51’i, 16 Şubatta Ankara Adliyesinde yargı önüne çıkarılacaklar. Haklarında 1-3 yıl arasında hapis istenen öğretmenleri arkadaşları ise yalnız bırakmayacak. AYOP, demokratik kamuoyunu arkadaşlarını yalnız bırakmamaya, 16 Şubatta Adliye önünde kendilerine destek vermeye çağırdı.
İMZA KAMPANYASI İLE DESTEK
Ataması yapılmayan öğretmenlere, İnternet üzerinden imza kampanyası ile destek veren, akademisyen, gazeteci, sendikacı ve kitle örgütü temsilcileri, endişelerini dile getirdiler. İmza metninde, “Ülkemizde 300 binden fazla öğretmen açığı varken, yüz binlerce öğretmen çürümeye bırakıldığı; öğretmenler, ‘ücretli’ adı altında güvencesiz çalışmak zorunda bırakıldıkları; kadrolu öğretmenlik kaldırılmak istendiği; ihtiyaç ve istihdam politikaları yanlış planlandığı; ataması yapılmadığından dolayı; depresyona giren hatta intihar eden öğretmenler olduğu için” endişeli oldukları dile getirildi. Metinde ayrıca, “Hakkını arayan öğretmenler gözaltına alınıp yargılanırken, soruları çalan ya da sızdıranlar kadrolu atandığı; dönem boyunca, 3-4 defa öğretmen değiştiği, kalabalık sınıflarda eğitim sürdürüldüğü; bilimsel ve kamu yararına olmayan, öğretmenlik mesleğinin saygınlığına zarar veren bir sistem uygulandığı; ‘şura’ kararlarıyla: öğretmenler ‘piyasa koşullarına’ itildiği, eğitim sistemi daha geriye götürüldüğü; KPSS ile öğretmenlerin yılları, test kitapları arasında ve dershanelerle heba edildiği, gelecekleri belirsiz biçimde ortada bırakıldıkları; okullar öğretmensiz, öğretmenler işsiz bırakıldığı için. Kendimizin, çocuklarımızın, ülkemizin geleceğinden endişe duyuyoruz...” denildi.
‘ARTIK YETER’ DİYORLAR
AYOP’lular da “Artık yeter” diyerek yayınladıkları açıklamalarda, Tunus’ta ve tüm dünyada işsiz öğretmenler olarak “Artık yeter” diye haykırdıklarını ifade ettiler.
Tunus’ta işsiz bir öğretmenin kendisini yakmasıyla başlayan isyana dikkat çekilen açıklamalarda, Türkiye’de de sayıları 400 bine yaklaşan işsiz öğretmene vurgu yapıldı,
AYÖP olarak yaklaşık bir buçuk yıldır, kadrolu, güvenceli atanma talepleri etrafından demokratik eylem ve gösteriler düzenleyip, görüşmeler yaptıkları kaydedilen açıklamada,
verilen yanıtın atamalarının sağlanması değil, bileklerine takılan kelepçeler olduğu vurgulandı.
“Biz kelepçe değil, atanmak, onurlu bir yaşam sürmek istiyoruz. Öğrencilerimize kavuşmak istiyoruz. İşte Tunus’taki meslektaşlarımız, bu düzene ‘dur’ diyerek hepimize moral aşıladılar” denilen açıklamada, ataması yapılmadığı için yaşamlarına son veren 21 öğretmene de dikkat çekildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi; “KPSS adı verilen sınavda kopyayla çalınan hayatlarımız Elazığ’lı Uygar Şenocak Öğretmenimizin hayalleriyle birlikte toprağa gömüldü. Tunus’lu meslektaşlarımızın sokaklarda sloganı ‘Yezzi Fock’tu. Yani ‘Yeter artık’. Biz de ‘Yeter artık’ diyoruz. Tüm dünya işsizleri, işsiz öğretmenler, diplomalı diplomasız tüm işsizler ayağa kalkıyor: Yeter Artık!”
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimin demokratikleşmesini istediler

SONRAKİ HABER

LPG’li araçlara dikkat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa