16 Şubat 2011 22:08

Mısır’da saflar netleşiyor

Mısır’da 17 gündür devam eden isyan sürecinde Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, önceki akşam ikinci kez halka seslendi. Konuşmasından önce istifa edeceği yönündeki haberlere rağmen Mübarek’in konuşmasında istifa sözü geçmedi. Gelecek Eylül ayındaki seçimlere dek görevde kalacağını, an

Mısır’da saflar netleşiyor
Paylaş

BAŞKENTTE KUŞATMA

Şimdiye kadar eylemler sadece meydan ve sokaklarda yapılmıştı ancak dün eylemler Başkanlık sarayı çevresine sıçradı. Devlet televizyonu eylemciler tarafından kuşatılırken ajanslar sabah saatlerinde bir kısım göstericinin Başkanlık Sarayı önünde slogan attığını ve saray çevresindeki askerlerin müdahalede bulunmadığını bildirdi. Ancak öğleden sonra saray çevresinde çatışmaların yaşandığına dair haberler gelmeye başladı. El Arabiya televizyonu ise Mübarek’in başkent Kahire’yi terk ederek, bir hava üssünden bilinmeyen bir yere gittiğini açıkladı.

ORDU, MÜBAREK’İN ARKASINDA SAF TUTTU

Mısır’da dün üst düzey bir toplantı gerçekleştiren ordu, istifa etmeyeceğini açıklayan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in arkasında durdu. Göstericilere sokaklardan çekilme ve normal yaşantılarına dönme çağrısı yapan ordu, olağanüstü hal yasasının da değişeceği vaadinde bulundu. İstifa edeceği umuduyla Mübarek’i izleyen; ancak istedikleri sözleri duyamayan göstericiler için ordunun açıklaması ikinci bir şok oldu. 28 Ocak’ta sokağa inen ancak göstericilere ateş açmayacağını belirten ordu, Eylül ayındaki seçimlere kadar görevinin başında olacağını açıklayan Mübarek’e destek verdi. Savunma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Tantavi başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada Mübarek’in, görev ve yetkilerinin yardımcısı Ömer Süleyman’a devretme kararına destek verildi. Ayrıca yıl sonunda özgür ve adil seçimler yapılacağı vaadinde bulunuldu. 1981’den bu yana yürürlükte olan olağanüstü hal yasasının da uygun zaman geldiğinde değiştirileceği vurgulandı. Ordunun bu açıklaması, günlerdir orduya Mübarek’e karşı harekete geçme çağrısı yapan bazı grupları hayal kırıklığına uğrattı. Öte yandan, Tahrir Meydanı’ndaki Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilere katılan Mısır ordusundan bir subay, 15 subayın daha gösterilere katılacağını söyledi. Ahmed Ali Shouman adlı subay, Reuters’e “Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başladı” dedi. Shouman, kendisinin de silahını teslim ederek Tahrir Meydanı’ndaki gösterilere katıldığını belirtti. Shouman, aralarında yarbayların da bulunduğu 15 kadar subayın, “halk devrimine katıldığını” belirtti. Shouman, amaçlarının halkın amacıyla aynı olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Artık kimse politikadan korkmuyor’

SONRAKİ HABER

Halklar seçeneksiz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...