16 Şubat 2009 00:00

EKONOMİ VE POLİTİKA

Küresel krizin etkileri ciddi olarak görülmeye başlandı.

Paylaş

Küresel krizin etkileri ciddi olarak görülmeye başlandı. Bu durumun siyasetçiler tarafından halka anlatılış biçimini Başbakan’ın ağzından duyduğumuz gibi, krize karşı ne gibi önlemlerin alındığını, daha doğrusu alınmadığını da 2009 Bütçesi ile anlamaya çalışmaktayız. “Anlamaya çalışmaktayız” ifadesini kullanıyorum, zira bütçe verilerini boşa koysam dolmuyor, doluya koysam almıyor! Bu duruma bir de IMF ile girişilen müzakerelerin geldiği noktayı ve bu noktada siyasilerle birlikte TÜSİAD yetkililerinin ve bizzat IMF sorumlularının ketum tavırlarını eklediğimizde durum iyice vahimleşiyor. Şimdi, her biri vahim olan bu konuları teker teker ele alalım.
Derin bir küresel kriz yaşanırken ve tüm gelişmiş ekonomilerin ulusal gelirlerinin gerileyeceği gün gibi ortada iken, Türkiye’de de ekonomik veriler 2008 yılının sonlarına doğru çok ciddi sinyal vermeye yüz tutmuşken, nasıl olur da 2009 yılı için büyüme oranı yüzde 4 olarak öngörülüp, vergi gelirlerinde artış sağlanacağı tahmin edilebilmekte ve tüm hesaplar böylesi olağanüstü bir veri seti üzerine oturtulabilmektedir!
Dünya ekonomileri krizden sarsılırken, TÜSİAD can havliyle IMF ile anlaşma yapılması için siyasetçileri sıkıştırırken, nihayet görüşmeler başladı. Ancak, görüşmelere ara verilirken, TÜSİAD’la ağız birliği içinde siyasiler ve bu gruba katılan IMF heyeti tam bir sessizliğe gömülme politikası uygulamaktadır. IMF ile görüşmelere niçin ara verildiği tam bir “devlet sırı” olarak gizli tutulmaktadır. Ne gariptir ki, bu sır TÜSİAD’a gizli değil ama emekçilere ve halka gizli! Bu ülke ve ekonomi sadece TÜSİAD ve siyasilerin mi; IMF ile alınacak ya da alınması ertelenen kararlar halkı hiç ilgilendirmiyor mu! Özgürlükler ve demokrasinin sermaye uyumlu AKP yorumu herhalde böyle olsa gerek! Önce şu saptamayı yapalım: Bir ihalede başarısız olan bir müteahhidin, nasıl olur da bir sarsıntıda oluşan hasarın düzeltilmesi için tekrar kapısı çalınır?! Var olan hükümetin inanılmaz sadakati ile yürütülmüş olan bir IMF programı ile öyle bir yere geldik ki, kriz tüm dünyayı sarsarken, en kırılgan ekonomiler arasında yer alıyoruz ve ne hikmetse, hükümetimiz de önlem almada tam bir rehavet içinde!
IMF uyumlu program bağlamında uygulanan yüksek faiz baskılı kur nedeniyle özel firmaların dış borcu yükselirken, aynı nedenle ekonomi üretimden uzaklaştı ve cari açık büyüdü. Likidite sıkıntısı içine düşmüş olan özel kesim, siyasetçileri IMF ile stand-by yapmaya zorlarken, yaşanan sıkıntıyı kısa süreli aşma amacının yanında, aynı politikalarda ısrar ederek, bu sarhoşluğu da devam ettirmede bir beis görmemekteler.
Sermaye çevreleri ve siyasetçilerin IMF ile stand-by yapmalarına bu denli istekli olmalarına rağmen, görüşmelerin kesilmesi ve tüm tarafların tam bir suskunluğa bürünmeleri rastlantısal olmasa gerek. Bu muammaya 2009 Bütçesi’nin havada uçuşan değerlerini de ilave edersek, tüm manevraların nereye çıktığını açıkça görürüz: Önümüzdeki yerel seçimler! Hükümet, yerel seçimlere giderken, 2009 Bütçesi’nin olumsuz değerlerini halka anlatmanın güç olduğunu düşünmüş olmalı. IMF ile anlaşma yapmaya gönülden istekli olan TÜSİAD ve siyasilerin de seçimlerden önce stand-by ile kendilerini bağlamayı uygun görmediklerini düşünmek de, aynı şekilde, yanlış olmaz. Hatta, görüşmelere ara vermede ve bu süre içinde sessiz kalmanın uygun olduğu konusuna IMF’nin iştiraki de anlaşılmaz değildir. Tüm tarafların bir noktada buluşmalarının tek izahı, tümünün aynı nokta üzerinde çıkar ittifakı içinde olmalarıdır. IMF’nin amacı, dünya ve Türkiye finans parazitlerine uygun ve güvenli yüksek kazanç sağlayan piyasa oluşturmak; TÜSİAD’ın amacı, ekonomiye likit girişi sağlanarak sıkıntılarını hafifletmek; siyasilerin amacı ise sağlanan likit girişi ile ekonomide yapay pembelikler oluşturarak günlük siyaseti kurtarmaktır. Bu hedef ittifakının devamı için var olan siyasal yapının korunması, bunun için de yerel seçimlere kadar her şeye göz yummak, halk ve sermaye dışı tüm taraflar için kaçınılmazdır.
İzzettin Önder
ÖNCEKİ HABER

100 BİNLİK UYARI

SONRAKİ HABER

ASİL ÇELİK İŞÇİSİ DİRENİYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...