16 Şubat 2009 01:00

Panzer yine çocuk ezdi


Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü nedeniyle dün Türkiye’nin bir çok kentinde eylemler yapıldı. Polisin müdahale ettiği eylemlerde çok sayıda kişi yaralanırken, bölge illerinde esnaf kepenk kapattı. Aralarında çocukların da bulunduğu bir çok kişi gözaltına alındı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki eylemde polis panzeri, ismi öğrenilemeyen 17 yaşında bir çocuğa çarptı. Çocuğun hastaneye kaldırıldığı belirtilirken, olayların sürdüğü ilçede şimdiye kadar 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Şırnak’ın İdil ilçesi Atakent mahallesinde gençler sokak aralarında protesto gösterileri düzenledi. Lastikler yakıp slogan atan gençlere polis müdahale etti. Gençlerin taşlarla karşılık verdiği olaylarda 4’ü polis 5 kişi yaralandı. 17 yaşandaki İ.Ş, atılan gaz bombasının gözüne isabet etmesi sonucu İdil Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak, tedavi altına alındı.
Hastane önüne gelen İ.Ş.’nin yakınları ise polislere tepki gösterdi.
Şırnak’ın Cizre ilçesinde de geçen yıl panzer çarpması sonucu yaşamını yitiren Yahya Menekşe’nin ölüm yıldönümü ve 15 Şubat’ı protesto etmek için binlerce kişi bir araya geldi. Polis kitleye saldırdı. Yer yer çatışmalar yaşandı.
16 yaşındaki Yahya Menekşe’nin yaşamını yitirdiği yere karanfiller bırakıldı. Sarı, kırmızı, yeşil puşiler taşıyan kalabalık kitlenin, çoğunluğunun ise siyah giymesi dikkat çekti. Menekşe’yi öldürenler hakkında ise hiçbir soruşturma açılmamıştı.
DİYARBAKIR’DA BÜYÜK YÜRÜYÜŞ
Diyarbakır’da DTP İl Örgütü öncülüğünde TUHAD-DER, Özgür Yurttaş Dernekleri, MEYA-DER, GÖÇ-DER, KURDİ-DER, DÖKH, Demokratik Toplum Hareketi, Özgür Halk, Yurtsever Gençlik Meclisi başta olmak üzere birçok kurumun desteği ile düzenlenen 15 Şubat yürüyüşü için 10 bini aşkın kişi DTP İl binası önünde toplandı.
Siyah kıyafetler giyen kitle, siyah bayraklar taşıdı. Ancak polisin eyleme müdahale etmesiyle ortalık savaş alanına döndü. İlde çok sayıda yaralı olduğu öğrenildi.
HER YERDE EYLEM
DTP Doğubayazıt İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında Belediye Başkanı Mukkades Kubilay, Belediye Başkan Adayı Canan Korkmaz, DTP Genel Merkez yöneticileri ile DTP ilçe yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi ilçe merkezinde yürüyüş yaptı.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde protesto gösterileri düzenlendi. Şirin Sokak’ta gençler ateş yakarak yolu trafiğe kapattı. 1 çocuk gözaltına alındı.
Batman’da da dün sabah saatlerinden itibaren Yavuz Selim ve Şafak mahallelerinde 15 Şubat nedeniyle ateşler yakıldı.
Adana, İzmir, Şırnak merkez, Muş, Mersin, Erbil’de de yapılan eylemlerde, Öcalan’ın tutuklanması protesto edildi.
ÇOCUK DÖVEN POLİSE LİNÇ
Öte yandan Van’ın Başkale (Elbak) ilçesinde kapalı kepenkleri kontrole çıktığı sırada bir çocuğu dövmeye çalışan H.U. isimli uzman çavuş, vatandaşlar tarafından linç edilmek istendi. Bir fırına sığınan çocuğu dışarı çıkararak dövmeye başlayan uzman çavuşu vatandaşların elinden polis kurtardı. Vatandaşların şikâyetçi olması üzerine gözaltına alınan H.U’ın Emniyet’e götürüldüğü öğrenildi.
İstanbul’da ise DTP Beyoğlu ilçe örgütünün binasının polisler tarafından taşlanması dikkat çekti.

TUĞLUK’U TARTAKLADILAR

Diyarbakır’da yapılan yürüyüşte polis bir milletvekilini tartakladı. DTP İl binasının ve araçların camları polisler tarafından kırıldı. Bina içinde bulunan çok sayıda yaralıyı polisler gözaltına almak istedi.
DTP Diyarbakır Milletvekilli Aysel Tuğluk, polislerin il binasına girişini ve yaralıları gözaltına almasına izin vermedi. Tuğluk, “Halkın demokratik tepkisidir. Müdahale edemezsiniz. Bunu yapamazsınız” demesi üzerine polisler tarafından tartaklandı.
Başından copla yaralanan Nimet Yıldız ile 5 kişi Diyarbakır Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.
Yıldız’ın durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Evrensel'i Takip Et