16 Şubat 2009 00:00

İnsansız öykü düşünülemez

14 Şubat Dünya Öykü Günü, yurdun çeşitli yerlerinde etkinliklerle kutlandı. İzmir’de düzenlenen Öykü Günleri’nde yazarlar, okurların ilgisinin azalmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler

Paylaş

14 Şubat Dünya Öykü Günü, yurdun çeşitli yerlerinde etkinliklerle kutlandı. İzmir’de düzenlenen Öykü Günleri’nde yazarlar, okurların ilgisinin azalmasından duydukları üzüntüyü dile getirdiler.
Bu yıl “Öyküden Tiyatroya” başlığıyla düzenlenen İzmir Öykü Günleri’nin son gününde, çok sayıda söyleşi gerçekleştirildi. Konak Belediyesi, Edebiyatçılar Derneği ve Ege Kültür Vakfı’nın birlikte düzenlediği etkinlikte, “Öyküden Tiyatroya Çocuk”, “Öyküde deneysellik”, “Öyküde zaman ve mekan” konuları tartışıldı.
“Öyküden Tiyatroya” başlıklı söyleşiye katılan Üstün Akmen, izleyicilerin tiyatro eleştirmenliğiyle ilgili sorusu üzerine, günümüzde birçok gazetenin artık kültür sayfası olmadığına ve buna bağlı olarak da eskiden gazetelerde çok sık yer alan tiyatro eleştirilerinin artık pek olmadığına değindi.
Öykü günleri ile ilgili görüşlerini aldığımız emekli öğretim üyesi ve oyun yazarı Erdoğan Aytekin, hem tiyatro hem de öykü yazarlarına doğru yolu gösterecek konuşmaların yapıldığını belirtti. Aytekin, bu günlerin daha da yaygınlaşmasını ve özellikle 5. sınıf ve üstü öğrencilerin burada daha çok yer almasının sağlanmasını beklediklerini ifade etti. Aytekin, her yeni ses ve yüzün yeni bir atılım yaratacağına inandığını söyledi. Aytekin, İzmir’de Öykü Günleri’ne olan ilginin giderek azalmasının oldukça üzücü olduğunu da sözlerine ekledi.
Öykü Günleri katılımcılarından olan Yılmaz Onay ise öykünün diğer sanat dallarıyla bağlantısının kurulması ile edebiyat ve tiyatro dünyasını kardeşleştirdiklerini ifade etti. Onay, bu tür etkinliklerin bütün şehirlere yayılması dileğini de iletti.
Öykü Günleri’nin son gününde öykücü Osman Şahin tarafından “Dünya Öykü Günü Bildirisi” de okundu.
ANTAKYA’DA ULUSLARARASI KUTLAMA
Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilciliği, Antakya Kent Akademisi ve Dar Sokak Dergisi, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nü geniş bir katılımla kutladı.
Sergüzeşt Kitabevi Kafe’de düzenlenen etkinliğe Filistinli Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti 2. Başkanı Tahsin Halebî, öykücüler Muhsin Boz ve Ali Özhan Özgün ile Kent Akademisi Başkanı Nihat Eraslan katıldı. Söyleşi öncesi kısa bir konuşma yapan Edebiyatçılar Derneği Antakya Temsilcisi Murat Altunöz, doğanın kendi yasalarına göre işlediğini, öykünün ise insanlığın temel yasalarını kendine ölçüt aldığını, ona göre yazıldığını ifade ederek, “İçinde insan olmayan bir öykü düşünülemez. Öykü sözcüklerle yazılır. Bugün kardeş ülke Suriye ile ortak bir etkinliğe daha imza atıyoruz. İki yakın ve iki uzak ülke insanları edebiyatta buluşmanın mutluluğunu yaşıyor” dedi. Antakya Kent Akademisi Başkanı Eraslan, “sistematik tıkanmanın en ağır ve somut etkileyişini yığınlarda sosyal ve kültürel psikolojik düzlemde yarattığını” söyledi. Daha sonra Filistinli Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti 2. Başkanı Halebî, Boz ve Özgün, öykülerini ve öykü serüvenlerini anlattılar.
Birinci Bursa Öykü Günü ödül töreniyle sona erdi. Etkinliklere Bursa dışından on bir, Bursa içinden de dokuz öykü yazarı katıldı. Öykü Günleri'nin kurumlaşmasındaki katkılarından ötürü Buyaz Öykü Onur Ödülü ile PEN Yazarlar Derneği’nin bir plaketi Özcan Karabulut'a verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)


Diyarbakır’da öykü günü paneli

Diyarbakır’da Dünya öykü günü nedeniyle düzenlenen “7. Roja Çîrokê ya Dinyayê” başlıklı panelde Kürt edebiyatı konuşuldu. Eğitim Sen Konferans Salonu’nda yapılan panele Yazar Arjen Arî, İbrahim Ronîzer, Murat Özyaşar, Çiya Mazi ve Mehmet Yılmaz ile Irak’ın Federal Kürdistan Bölgesi’nden gelen yazar Muhammet Hesen Duhoki ile Jaro Duhokî katıldı. Açılış konuşmasını yapan Arjen Arî, öykülerin tarihin insanlara gidiş yolu olduğunu ve bu yolun Kürtler için son dönemde ortaya çıktığını söyledi. Yazar Ciya Mazî ise Kürt edebiyatına katkı sunan her yazarın başta direniş gücünü hissetmesi gerektiğini belirtti. yazar Mehmet Yılmaz ise Kürt edebiyatının her yönüyle muhalif olduğunu belirten bir konuşma yaptı. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Öğrencilerden muhalif ses: Devrim Korosu

SONRAKİ HABER

Kültür ve Edebiyat Günleri’ni çoğaltmak…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...