17 Şubat 2009 00:00

Japonya’da tarihi daralma

Japonya ekonomisi, ihracatta meydana gelen benzeri görülmemiş daralmanın da katkısıyla 2008’in son çeyreğinde 1974’teki birinci petrol...

Paylaş

Japonya ekonomisi, ihracatta meydana gelen benzeri görülmemiş daralmanın da katkısıyla 2008’in son çeyreğinde 1974’teki birinci petrol krizinden beri en büyük küçülmeyi yaşarken, ekonomistler yakın süre içerisinde iyileşme belirtisi görmediklerini belirttiler.
Japonya’da gayri safi yurtiçi hasıla, dördüncü çeyrekte yüzde 3.3 daralırken, yıllık bazda yüzde 12.7 oranında küçüldü. Global krizin merkezinde bulunan ABD’de GSYH aynı çeyrekte, bunun üçte biri seviyesinde daralmıştı. ABD’deki kredi krizine doğrudan maruz kalmamasına rağmen Japonya ekonomisinin ihracata bağımlılığı ve iç talebin düşük seyretmeye devam etmesi, daralmanın diğer büyük ekonomilerden daha yüksek seviyede gerçekleşmesine neden oldu.
Japonya’nın ihracatçı şirketleri üretim kesintisine ve işten çıkarmalara giderken, çoğu perakendeci satışlarda keskin düşüşler olduğunu belirtiyor. Ekonomistler ise Japonya ekonomisi için kısa vadede hızlı bir toparlanma şansı görülmediğini belirtiyorlar. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Hesabınızı kontrol edin

SONRAKİ HABER

Bakan Çağlayan: Sürpriz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...