21 Şubat 2009 01:00
Harcamalar artıyor hizmet geriliyor
AKP Hükümetinin ilk icraatlarından olan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri 4. yılını doldururken, SSKnın ilaç harcamaları devirden sonra yüzde 32 arttı. AKP Hükümeti döneminde SGKnın ilaç harcamaları 2.5 kat, özele kaynak aktarımı ise 14 kat artarken, SES, Sağlık Bakanlığına 70 milyonun sağlık sorunlarını çözme sorumluluğunu hatırlattı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Bedriye Yorgun, SES MYK üyeleri Şükran Doğan ve Meryem Özsöğütle birlikte, SSK hastanelerinin devrinin 4. yılını değerlendirdikleri bir basın toplantısı düzenledi.
İLAÇ FATURASI YÜKSELDİ
Yorgun, SSKya bağlı sağlık kuruluşlarının bakanlığa devrinin ardından SSK ilaç fabrikasının da kapatıldığını hatırlattı. Hizmetleri eşitleme adına yapılan bu devrin GSSnin ilk adımı olduğunun da altını çizen Yorgun, AKP Hükümeti ile SSK ilaç harcamalarında yüzde 11.9 artış olduğunu, devirden sonra bu artışın yüzde 32ye ulaştığını söyledi. 2003ten 2008e SSK ilaç harcamalarındaki artışa da işaret eden Yorgun, 2008de toplam kamu ilaç harcamalarının 10 milyon 500 bin liraya yükseldiğini söyledi.
SSKnın 1995te sunduğu hizmetlerin sadece yüzde 21.2si dışarıdan satın alınırken, devirden sonra, 2006da bu oranın yüzde 95e çıktığına dikkat çeken Yorgun, SSKnın 2004 yılında Kamu İlaç Alım Protokolü ile yaptığı ilaç harcamasının 2.7 milyar TLden, tasfiyeden sonra 2007de 6.4 milyar TLye çıktığının altını çizdi.
AKP Hükümeti döneminde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ilaç harcamaları yaklaşık 2.5 kat, döner sermayeli devlet hastanelerine yaptığı ödemelerin 2002den bu yana 4 kattan fazla, SGKnin özel hastanelere aktardığı kaynağın ise 14 kat arttığını anlatan Yorgun, özel hastanelerin hizmetlerin ancak yüzde 15-20sini verdiği halde kaynak aktarımının arttığını söyledi.
EŞİTSİZLİK DERİNLEŞTİ
2006da 307 olan özel hastane sayısının 2008de 387ye, 2005te 13.5 milyon olan poliklinik sayısının 2007de 23.5 milyona ulaştığına ilişkin rakam da veren Yorgun, 2008 yılında sağlık harcamaları içinde ilacın payının yüzde 42, tedavi payının yüzde 56, optik ve diğer sağlık giderleri payının yüzde 2 olduğunu vurguladı. İlaçta dışa bağımlılığın daha da derinleştiğini belirten Yorgun, AKPnin eşitsizlikleri derinleştirdiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
AKDAĞA BORDROLU YANIT
HEKİMLER Sağlık Bakanının her demecinde kendilerinin 14 bin TLye varan ücretler aldığını ifade etmesinden ve her türlü olumsuzluğun sorumlusu gibi gösterilmekten rahatsız. İzmirveİstanbulda açıklama yapan Tabipler Sağlık Bakanı Recep Akdağın açıklamasına tepki gösterdi. İstanbulda Haydarpaşa Numune Hastanesi Acil Polikliniklerinin önünde yapılan açıklamada sağlık emekçileri ellerinde bordroları ve aldıkları maaşların istatistiklerini taşıdılar. Sağlık emekçileri adına açıklama yapan
İstanbul Tabip Odası Sağlık Politikası Divan Başkanı Süheyla Ağkoç, sağlık çalışanlarının çok düşük ücretlerle yaşamaya çalıştığını ,Akdağın açıklamaları ile hekimleri hedef haline getirdiğini söyledi.
İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada ise Türkiyede hekimlerin 1200-1500 TL maaş aldıkları, döner sermaye paylarının da bakanın ifade ettiği gibi 5-6 bin TL değil 300-500 TL arasında değişen rakamlarda olduğu belirtildi.Hekimler, haklarını alıncaya kadar tepkilerini sürdürecekler. (HABER MERKEZİ)
BAKANA SORULAR
Sağlık Bakanlığının dışarıdan bir göz olarak OECD ve Dünya Bankasına hazırlattığı rapora da dikkat çeken Yorgun, raporda krize hiç değinilmeyerek tozpembe bir tablo sunulduğunu söyledi. Yorgun, nispeten olumlu görülen istatistiklerin ise 30 yıl öncesi ile kıyaslanarak verildiğini, 2002den sonrasının net olarak gösterilmediğini söyledi. Yeşil kart uygulamasının olumlulukları anlatılmakla birlikte, 2008de iptal edilen yaklaşık 1.5 milyon yeşil kartlının bugün nasıl hizmet aldığına da yer verilmediğinin altını çizen Yorgun, Her gün yüzlerce işçinin işsiz kaldığı, işsizlik sigortasına başvuranların hızla büyüdüğü ve insanların cinnet geçirdiği bir ülkede Sağlıkta Dönüşüm Programının sağlık harcamaları nasıl karşılanacaktır diye sordu.
Yorgun, yoksullardan prim, katkı payı, ilave ücret istenerek sistemin nasıl finanse edileceğinin hâlâ belirsiz olduğunu, muayene sayılarına şimdiden sınırlama getirildiğini belirterek, Sağlık Bakanlığını küresel sermaye gruplarının değil, 70 milyonun sağlık sorunlarını çözme sorumluluğunu yerine getirmeye çağırdı.
Evrensel'i Takip Et