22 Şubat 2009 00:00

Anayasa Mahkemesi hesaplarda usulsüzlük tespit etti

Anayasa Mahkemesi’nin bazı partilerin değişik yıllara ait mali denetimlerine yönelik kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüksek Mahkeme’nin kararına göre bazı partilerin harcamalarının Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğu belirlendi.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin bazı partilerin değişik yıllara ait mali denetimlerine yönelik kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yüksek Mahkeme’nin kararına göre bazı partilerin harcamalarının Siyasi Partiler Kanunu’na aykırı olduğu belirlendi. Kanuna uygun harcama yapmayan partilerin başında Yaşar Nuri Öztürk’ün Genel Başkanı olduğu Halkın Yükselişi Partisi (HYP) geliyor. HYP’nin 2006 yılında 6 bin 838 TL’lik bir usulsüz harcama yaptığı tespit edildi. Mahkeme Millet Partisi’nin hesaplarında da 3 bin TL’lik bir usülsüz harcama olduğunu belirledi.
Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkın Yükselişi Partisi (HYP), Millet Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, Bizim Parti ve Eşitlik Partisi’nin değişik yıllara ait hesaplarını denetledi. Mahkeme yaptığı denetimler sonucunda, Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi’nin 2002, 2004 ve 2005 yıllarına ait, TKP’nin 2001 ve 2002 yılları ile ÖDP’nin 1999, 2000 ve 2001 yıllarına hesaplarında 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na uygun harcama yaptığını oy birliğiyle onayladı.
HYP BONKÖR DAVRANMIŞ!
HYP’nin 2006 yılı hesabını da mercek altına alan Anayasa Mahkemesi, partinin kasa ve banka devrinin doğru olduğuna karar verdi. Ancak 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na göre partinin amaçlarına uygun olmayan 6 bin 838 TL’lik bir harcama yapıldığını tespit etti. Mahkeme, bu paranın Hazine’ye ödenmesine oy birliğiyle karar verdi.
Benzer şekilde Millet Partisi’nin 2002, 2005 ve 2006 yıllarına ait hesaplarının da incelenmesinde, hesapların 2820 sayılı yasaya uygun olduğu tespit edildi. Ancak Yüksek Mahkeme, partinin 2002 hesap defterlerini İlçe Seçim Kurulu yerine notere tasdik ettirdiği için bazı yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Millet Partisi’nin 2006 yılı harcamaları arasında görünen 3 bin TL’nin Hazine’ye ödenmesini kararlaştırdı. Bu arada Hürriyet ve Değişim Partisi’nin 2005 ve 2006 yılı hesaplarına ilişkin olarak yevmiye defterini tasdik ettirilmediğinden sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.
Mahkeme, ayrıca Bizim Parti’nin 2006 yılı hesaplarında yer alan, partinin amaçlarına uygun olmayan ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış harcama olarak kabulü mümkün görülmeyen 450 TL ve Eşitlik Partisi’nin 2001 yılı hesabındaki tutarsızlıklar nedeniyle toplam 539 TL Hazine’ye gelir kaydedilmesini oy çokluğuyla kararlaştırdı. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Ersöz’ün belgeleri Sağlık Bakanlığı’na gönderildi

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...