22 Şubat 2009 01:00

Korsan Körfezi’nde savaş başladı


The Pirate Bay,* (Korsan Körfezi) 2003 Kasım’ında İsveçli telif hakkı karşıtı örgüt Piratbyrån (Korsanlık Bürosu) tarafından kurulan dünyanın en büyük BitTorrent sitelerinden biri. 2004 Ekim’inde bağımsız bir kuruluş haline gelen Korsan Körfezi, Alexa verilerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri listesinde 109. sırada. Korsan Körfezi’nin kurucularına Sony BMG Music ve Warner Bros gibi 16 film ve müzik tekeli tarafından açılan 117 Milyon Kron’luk davanın görülmesine Stockholm’de başlanması ile gözler tekrar bu siyasi komediye çevrildi.
Dünyanın gözlerinin bu yöne ilk çevrilişi Mayıs 2006’da Korsan Körfezi’ni barındıran sunuculara hukuki olarak tartışmalı bir şekilde İsveç polisi tarafından el konulmasıyla yaşandı. Müzik ve film tekellerinin talimatı ile İsveç yasaları ihlal edi-lerek yapıldığı iddia edilen baskın Korsan Körfezi’ni durdurmak için yeterli olamadığı gibi Korsan Körfezi’nin ününün artmasına da yardım etti. Korsan Körfezi, baskından 3 gün gibi kısa bir süre sonra yeni sunucularda yayınını başlatmayı başardı.
Korsan Körfezi’ni engellemek için irili ufaklı pek çok girişim oldu. Bu girişimlerden birinde Korsan Körfezi’ne saldırmak için hackerlar kiralanmasını tartışan MediaDefender adlı korsan karşıtı kuruluşa ait bir e-postanın ortaya çıkması ile işin rengi bir anda değişti. Korsan Körfezi’nin MediaDefender’a açtığı dava sonrasında Film ve Müzik tekkellerinin MediaDefender’dan desteklerini çekmesinin ardından kuruluş bu olayda 825 bin dolar zarar ettiğini açıkladı.
Bu son davaya doğru gelirken yaşananlar ise müzik ve film tekelleri ile Avrupa Parlementosu’nun baş rolleri paylaştığı bir siyasi komedi. Her ne hikmetse, davanın başlamasından kısa bir süre önce Avrupa Parlementosu Hukuk Komisyonu, yasama-yürütme-yargı üçlemesinin neresinde durduğunu unutarak(!) “telif hakkı ihlalinde bulunan sitelerin üye ülkelerin adli kurumları tarafından durdurulmasını” istedi. Görünen köy kılavuz istemez. Birilerinin Korsan Körfezi Davası’nın tekellerin lehine sonuçlanması için elinde bulunan her türlü kozu oynadığı açık.
Film ve müzik tekellerinin Korsan Körfezini bu kadar önemsemesi size şaşırtıcı gelebilir. Korsan Körfezi ile ilgili bir kaç detay bu ilginin sebeplerinin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır:
- Korsan Körfezi, P2P dosya paylaşım trafiğinin en önemli atardamarını oluşturmaktadır.
- Bir iddiaya göre 2006’da sunuculara el koyulmasından bir kaç saat sonra Avrupa’nın Internet Trafiği yüzde 35 oranında azalmıştır.
- İsveç’te gençler tarafından desteklenen politik bir hareket haline gelmiştir.
Korsan Körfezi Davası’ndan, Körfez aleyhine bir karar çıkması durumunda Internet üzerinden yapılan korsanlığın bitmeyeceği ortada. Öte yandan davanın Körfez’in lehine sonuçlanması telif haklarında yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır.
CD, DVD ve Internet hayatımıza girmeden önce kullanılan video oynatıcıları, ilk piyasaya sürüldükleri dönemde, film tekellerinin “evde video kaset kopyalamanın önüne geçemeyeceklerini ve bu nedenle iflas edeceklerini” bas bas bağırmalarına neden olmuştu. Bildiğimiz üzere film tekelleri hala yerli yerinde. Geniş çaplı kitlesel bir iflas -en azından video oynatıcılarla alakalı olan- benim bildiğim kadarıyla yaşanmadı. Öte yandan eski video oynatıcıların yerini bilgisayarlar ve ve televizyona bağlanan envai çeşit alet edevat, kaset kopyalamanı yerini Internet aldı. Film tekelleri hala çığlık atıyor: “Korsanın önüne geçemiyoruz, iflas ediyoruz...
(*) http://www.thepiratebay.org
Abaküs - İsmail Gökhan Bayram

Evrensel'i Takip Et