25 Şubat 2009 01:00

Kum gibi ezip geçtiler


Selçuk Pananos sahillerinde askeri araçların deneme sürüş alanı yapılan koruma altındaki kumullarla ilgili tepkiler devam ediyor. Kumullarla ilgili araştırmaları bulunan Prof. Dr. Turhan Uslu, 1965-70’li yıllarda 110 tane büyük kumul alanı olan Türkiye’de şimdi Adana Yumurtalık dışında büyük kumul alanı kalmadığını belirtti. Uslu, her şeyin rant uğruna yok edildiğini dile getirdi.
Bazı bölgelerin turistik tesislerin yapımı için büyük sermaye kesimlerine tahsis sürecinde doğal SİT alanı olan Pananos Sahilleri de golf sahası ve turistik tesis yapımı için ayrıldı. Yaban hayatı koruma alanı olan ve içerisinde endemik bitkilerin bulunduğu Pananos Sahillerine üç tane golf sahası ve çeşitli turizm tesisleri yapmayı kararlaştıran Selçuk Pamucak Nazım İmar Planları, çevre örgütü EFESÇED’in itirazları sonrası geçtiğimiz günlerde Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edildi.
Danıştay yürütmeyi durdururken planların, “Pamucak’ın doğal yapısını koruyamayacağı” gerekçesine vurgu yapmıştı.
HER ŞEY RANTA KURBAN EDİLİYOR
Bölge ile ilgili önemli bilimsel çalışmaları olan Prof. Dr. Turhan Uslu, 1965-70’li yılların toprak haritalarına göre Türkiye’de 110 büyük kumul alanı olduğunun altını çizerek, bugün Adana Yumurtalık kumulu dışında hemen hemen doğal kumul alanının kalmadığını söyledi. Uslu, bunu da bölgenin yollara uzak olmasına bağlayarak, yol geçmesi durumunda ülkenin tek büyük kumulunun da yok olacağını dile getirdi.
Pamucak Sahilinin yapılan oteller ve diğer turistik tesislerle zaten yok edildiğini aktaran Uslu, “Şimdi Pananos sahiline göz diktiler. Ege zaten kumul bakımından zengin bir yer değilken bölgede kumul bırakmadılar. Her şeyi rant olarak görüyorlar. Oysa bu kumullar yüzlerce, hatta binlerce yılda oluşan doğal yapılar. Oteli her zaman, her yere yapabilirsiniz ama bir kumulun oluşması için bin yıl gerekli” diye konuştu.
Uslu gelişmiş ülkelerin kumullarına verdiği değeri anlatırken şu örnekleri verdi; “1979’da İskoçya’ya gittim. Doğu sahillerinin kumsallarını araştırdım. 1980’de Fransa’nın batı ve kuzey kıyılarını gezdim. İngiltere’de kumulları gruplara ayırmışlar. Hassas kumullara araştırıcının bile girmesi yasak” dedi.
Ulaştığımız İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar Birimi yetkilileri ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındılar.
(İzmir/EVRENSEL)
Özer Akdemir

Evrensel'i Takip Et