26 Şubat 2009 01:00

Tüm Köy-Sen Trakya’da yeniden umut oldu


BİR dönem tarım ve hayvancılığın çok yaygın olduğu Trakya her geçen gün bu özelliğini kaybediyor. Ekonomik krizle birlikte iyice zor duruma düşen Trakyalı üretici köylüler, çareyi artık örgütlenmekte ve mücadele etmekte görüyor. 25 Ocak’ta, Lüleburgaz’da yapılan Krizin Faturasını Ödemeyeceğiz Mitingi’ne, Tüm Köy-Sen Malkara ve Lüleburgaz şubelerince sağlanan yoğun katılım, üretici köylülerde heyecan yarattı.
2001 krizinin ardından Tüm Üretici Köylüler Sendikası’nı (Tüm Köy-Sen) kuran Trakyalı üretici köylüler şimdi yeniden harekete geçti. Daha önce sendikaya soğuk bakan, sendikalaşmanın olacağına pek inanmayan üretici köylülerin artık eskisi gibi düşünmediğini, Tüm Köy-Sen’in her söylediğini ciddiye almaya başladıklarını, çağrılarına yanıt verdiklerini söyleyen sendikanın Lüleburgaz Şube Başkanı Veli Bütün, “Örgütlenme çalışmalarımız bütün hızıyla sürüyor. Birçok köyden, beldeden, ilçeden çağrılar alıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün içinde Kırklareli, Babaeski ve Hayrabolu şubelerini açacağız. Sonra sırada Muratlı, Vize ve Kofçaz var. Üretici, çalışmasının karşılığını almak istiyor. Ancak böyle olmuyor. Çalış çalış, ortada bir şey yok… Topraklarımız zehirlendi. Ergene, zehir saçıyor… Plansız sanayi suyumuzu, topraklarımızı zehirledi. Ne satmaya, ne ekmeye… Ziraat Odaları falan derseniz, derdimize çare olamıyor. Üretici köylüler, komşu Yunan köylüleri gibi çareyi örgütlenmede görüyor” diye anlattı son durumu.
24 MAYIS’TA MİTİNG VAR
Tüm Köy-Sen Malkara Şube Başkanı Ruhi Gündoğan ise yeni bir mitinge hazırlandıkları bilgisini veriyor: “25 Ocak’ta yapılan mitinge çok daha fazla katılım sağlayacaktık, ancak yağan yağmur buna engel oldu. Daha mitingin ertesi günü arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde, ‘Neden biz de bir miting yapmıyoruz’ dedik ve 24 Mayıs’ta Malkara’da bir miting yapma kararı aldık. Şimdiden hazırlıklara başladık. Malkara, 70’ten fazla köyü ile Trakya’da en fazla köyü olan ilçelerden biri. Köylünün sıkıntıları derinleşti. Önceleri köylünün belirli bir geliri vardı. Ona güvendi, harca-borca girdi, çift çeker traktörleri aldı. Şimdi ödeyemiyor. İcra yoluyla köylünün elinden alınan traktörleri koyacak yer bulamıyorlar… Bazı bankalar tarla zengini oldu… Köylülerin örgütlenmekten, mücadele etmekten başka çaresi kalmadı...”
Tüm Köy-Sen Hayrabolu girişimcilerinden olan Özcan Erolu da içinde bulundukları durumu şöyle özetliyor: “Önceden hayvanlarla ekip biçiyorduk. Şimdi, çok daha fazla tarla ekiyoruz, çok daha fazla ürün alıyoruz, ancak yettiremiyoruz. Bu iş niye böyle anlamak mümkün değil. Ufak çiftçiye verdiler krediyi, verdiler krediyi… Çiftçi de ‘nasıl olsa öderim’ diye biçerdöverdir, çift çeker traktördür aldı da aldı… Eskiden 480 lira olan gübre, şimdi oldu 1300 lira. Tarım ve hayvancılık girdileri arttı da arttı… Borcumuzu ödeyemez duruma geldik. Şimdi tarlaları da, traktörleri de geri alıyorlar. Tarımı ve hayvancılığı tasfiye ediyorlar...” (LÜLEBURGAZ)

ANALİZ DESTEKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)dahil ve tarımsal faaliyette bulunanlara yapılacak toprak analizi destekleme ödemesinin daha önce dekar başına 2.5 YTL olarak uygulanan tutarı, 2.25 TL olarak yeniden belirlendi.
Tarım Bakanlığı’nın buna ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere dekar başına 2.25 TL toprak analizi destekleme ödemesi yapılacak. 31 Aralık 2008 yılında yayımlanan tebliğde söz konusu tutar 2.5 YTL olarak ilan edilmişti.
Söz konusu ödemelerden, ÇKS’ye kayıtlı olan ve tarımsal faaliyette bulunan çiftçiler yararlanabiliyor.
Aytekin Bulut

Evrensel'i Takip Et