27 Şubat 2009 00:00

Sıra birlik hükümetinde

Filistin’deki El Fetih ve Hamas yöneticileri, kendi kontrollerindeki cezaevlerinde tuttukları rakip grup üyelerinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.

Paylaş

Filistin’deki El Fetih ve Hamas yöneticileri, kendi kontrollerindeki cezaevlerinde tuttukları rakip grup üyelerinin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar.
Ulusal birlik hükümeti kurmak üzere Mısır’da bir araya gelen El Fetih ve Hamas, birbirlerine medya aracılığıyla saldırmama konusunda da anlaştılar. Hamas, Gazze’deki bazı El Fetih üyelerine yönelik ev hapsini kaldırırken, El Fetih de tutuklu bulunan 380 Hamas üyesinden 80’ini serbest bıraktı. Filistin parlamentosundaki El Fetih grubunun lideri Azzam el Ahmed ile Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Mahmud Zahar yaptıkları açıklamada, “Diyalogların başlangıç aşamasında belli sayıda tutsak serbest bırakılacak” dediler.
İki grup arasındaki gerilim, Gazze’nin iki yıl önce Hamas’ın kontrolüne geçmesiyle çatışmaya kanlı bir dönüşmüştü.
Ulusal birlik hükümeti kurulmasını hedefleyen görüşmelerde 10’dan fazla Filistinli grubun temsil edilmesi bekleniyor. Kurulacak hükümetin geçici olarak görev yapması, yeni başbakanlık ve parlamento seçimleri için hazırlıkları yürütmesi ve Gazze’de yeniden inşa faaliyetlerinin eşgüdümünü sağlaması planlanıyor. Ancak ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Hamas’ı da içeren bir koalisyon hükümetinden çok bir teknokrat hükümeti görmeyi tercih edecekleri ifade ediliyor.
ARA BULUCU MISIR
Filistinli grupların temsilcileri, Mısır istihbaratının karargah binalarında görüşüyor. Daha önceki görüşmelere de katılan General Ömer Süleyman, toplantının açılışında yaptığı ve Mısır televizyonundan canlı yayımlanan konuşmasında, Filistinli grupları partizanlıktan kaçınmaya çağırdı.
Süleyman, Filistinlilere hitaben, “Herkesin gözü üzerinizde, herkes umutlarını size bağladı. Dolayısıyla anlaşmazlığı uzatmayın ve ayrılığı derinleştirmeyin. Bağımsız bir Filistin devleti ümitlerini gerçekleştirmek için safları birleştirin” diye konuştu.
Görüşmelerde, yeniden birleşmeyle ilgili 5 ayrı konuda özel komiteler oluşturulacağını belirten Süleyman, bu komitelerin 8 Mart’ta çalışmaya başlayacağını söyledi.
ABBAS’TAN
BATI’YA ÇAĞRI
İsveç’te hükümet temsilcileri ve ana muhalefet partisi Sosyal Demokrat İşçi Partisi lideri ile görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkı için tek umudun El Fetih ile Hamas tarafından kurulacak bir koalisyon hükümeti olduğunu ifade etti. Abbas, Batı’ya böylesi bir hükümeti boykot etmemesi çağrısında bulundu.
Mahmud Abbas’ın görev süresi bir ay önce bitmesine rağmen, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırı ve katliamları ile Filistinli gruplar arasındaki iç çelişkilerden dolayı seçimler henüz yapılamadı.
Abbas, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin sürmesinin, İsrail’in Gazze’ye yönelik ambargosunun hafifletilmesinin ve Gazze’nin yeniden inşasının koşulunun da koalisyon hükümetinden geçtiğini vurguladı.
OLMERT’TEN HAMAS’A UYARI
İsrail Başbakanı Ehud Olmert de önceki gün Hamas’a bir çağrıda bulundu. Esir değişimi için kendisinden sonraki başbakanın pek istekli olmayacağını söyleyen Olmert, bu işi kendisi başbakan iken bitirmeleri gerektiğini belirtti. Olmert, İsrail’in Kanal 2 Televizyonu’na yaptığı açıklamada, “Hamas gibi bizim inandığımız temel normlara karşı duyarsız bir grup bile esir olan kendi adamlarının serbest bırakılmasını ister. Ve (Hamas) bu konuda bir anlaşma şansı varsa, bunun benim başbakanlık dönemimde olabileceğini biliyor” dedi.
Ehud Olmert, “Benden sonra işbaşına gelecek başbakanın Gilad Şalit’i kurtarmak için elinden gelen her şeyi yapacağına eminim. Ama yeni başbakan için kendisini destekleyen siyasi güçler kompozisyonu nedeniyle benim yapmak istediğim şeyleri yapmanın zor olacağından korkuyorum” diye konuştu.
Bu arada Olmert’in, İsrailli esir asker Gilad Şalit’le ilgili görüşmeler için görevlendirdiği özel temsilcisi Ofer Dekel, dün Kahire’ye gitti. İsrail ordu radyosu, Dekel’in, beraberinde İsrail’in Hamas ile bir takas anlaşması kapsamında serbest bırakmayı düşündüğü tutukluların yeni listesini de götürdüğünü ve bunu, Mısır İstihbaratı Başkanı Ömer Süleyman’a vereceğini duyurdu.
ESKİ ARA BULUCULAR: HAMAS’SIZ BARIŞ OLMAZ
İsrail ile Filistin arasındaki anlaşmazlığa çözüm bulmak için çalışmış eski ara bulucular, Ortadoğu’da barış için Hamas ile doğrudan temasın gerekli olduğunu belirttiler.
İngiliz Times gazetesine açık mektup yazan eski İsrail Dışişleri Bakanı Şlomo Ben-Ami, Bileşmiş Milletler’in eski Ortadoğu Temsilcisi Alvaro de Soto, Avrupa Birliği’nin eski Bosna Özel Temsilcisi Paddy Ashdown ve Kamboçya’da barış müzakereleri için tayin edilen Avustralya’nın eski Dışişleri Bakanı Gareth Evans, “Hamas’ı dışarıda tutan siyasetin başarısız olduğunu” vurguladı. Açık mektupta, “Eski barış müzakerecileri olarak bizler için sonuç vermeyen tecrit stratejisini terk etmek ve Hamas’ı siyasi sürece dahil etmek, hayati önem taşımaktadır” diyen eski müzakereciler, İsrail’le Filistinliler arasında barışın, Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran ve ekonomik ambargo, boykot ve askeri müdahalelere rağmen destek almayı sürdüren Hamas’sız mümkün olmadığını söylediler.
Açık mektupta, mevcut yaklaşımın işe yaramadığı ve yeni bir strateji bulunması gerektiği belirtildi ve “Evet, çatışmanın son bulması için Hamas İsrail’i tanımalı, ama bu bir siyasi süreçte olmalı” ifadesi kullanıldı.

ÖNCEKİ HABER

Sendikalar ve CIA’dan kriz uyarısı

SONRAKİ HABER

Organik tarıma destek azaltıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...