28 Şubat 2009 01:00

Çocuklarımız öğrenmekte zorlanıyor


Biri 7. sınıfa diğeri 4. sınıfa giden iki öğrenci okutan Veli Lütfiye Özoğlu, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın dediği gibi her sene bir öğretmen değişiyor. Tabii iki senede bir öğretmen değişen de var. Ne kadar olsa çocuklar tedirgin oluyor. Öğrenciler öğrenmekte zorluk yaşıyorlar” diyor.
İkincisi sınıfa giden kızının 56 kişilik bir sınıfta okuduğunu söyleyen bir veli de, “İkinci dönemin bitmesine rağmen hâlâ kızım kendi ismini okumayı yazmayı bilmiyor. Daha harfleri zar zor tanıyor. Onu da kendimiz hatırlatıyoruz” diyor.
Öğretmen olana kadar...
Tabii öğretmenlerin statülere ayrılması da cabası. Öğretmenin, bu statülere ulaşıp öğretmen oluncaya kadar ya da ‘diplomalı işsizler’ arasına girene kadar aileye yükü sizce ne olmuştur?
Günümüzde, bir öğrencinin eğitim masrafı ortalama 2 bin TL. Ana sınıfına başlayan bir öğrenci için 38, ilköğretim birinci sınıfa başlayacak bir öğrenci için 37, genel liseye başlayacak bir öğrenci için 40, meslek lisesine başlayacak bir öğrenci için de 36 ayrı kalemde masraf yapılıyor.
kAna sınıfına başlayan bir öğrencinin okula ilk adımının maliyeti 387 TL ile 1224 TL,
kİlköğretime yeni kayıt yaptıracak ailelerin masrafı en az 489 YTL 58 kuruş, en fazla 1807 TL,
kOrtaöğretim çağına gelmiş bir öğrencinin lise masrafları ise 613 TL 78 kuruş ile 2 bin 223 TL arasında değişiyor.
Ve tabii üniversite... Şehir dışında ikamet eden ve yurtta kalan bir öğrencinin üniversiteye ilk adım atmasının maliyeti; harç ücreti, yurt, yol, yemek, sosyal faaliyet, ders araç-gereçleri, fotokopi ve kitap masrafı dahil 2 bin 131 TL ila 2 bin 954 TL arasında değişiyor. Öğrencinin tek başına eve çıkması halinde ise maliyet 3 bin 704 TL’ye kadar çıkıyor. Konumuz da öğretmenler olduğuna göre eğitim fakültesinde okuyan öğrencinin de üniversiteye ilk adımının maliyeti en az 2 bin 836 TL, en fazla 3 bin 886 TL oluyor. Ailesinin ikamet ettiği şehrin dışında öğrenimini sürdüren ve devlet yurdunda kalan bir üniversite öğrencisinin aylık temel harcaması ise 715 TL’yi buluyor.
Bir öğrencinin ilkokuldan üniversiteye kadar yaptığı harcamalar baz alındığında, okul bitip de yük ortadan kalktı derken, kişi bir anda işsizler ordusuna eklenir durama geliyor. Yani günümüzde, ‘işsiz’ konumunda olan binlerce diplomalı bulunuyor.

Evrensel'i Takip Et