28 Şubat 2009 00:00

Kusur çalışanda mı?

Sağlık Bakanlığı, toplu bebek ölümlerinin faturasını çalışanlara ödetmekte ısrarlı. Yenidoğan servislerindeki yetersizlikten dolayı bir kuvöze birden fazla bebek konuluyor. Böylece hastalığın yayılma riski daha da artıyor.

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, bebek ölümlerinin faturasını sağlık emekçilerine ödetmekte kararlı.
Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde bebeklerini kaydeden aileler Bakanlık aleyhine tazminat davası açmış Bakanlık da hastaneye bir yazı göndererek dava kaybedilirse tazminatın kusurlu personele rücu edileceğini bildirmişti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ hastaneye gönderilen yazıyı savunarak kusuru olan tazminatı öder dedi.
Bakanın sistemdeki aksaklıkları göz ardı ettiğini anlatan Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu ise “Sağlık çalışanları tehdit ediliyor. Ankara’da personelin değil Sağlık Bakanlığı’nın kusuru söz konusu” dedi. İzmir’de yaşanan bebek ölümleri ile ilgili de Bakanın personelin bir hatası olmadığına dair açıklamaları olduğunu hatırlatan Bilaloğlu, Sağlık sistemindeki aksaklıklara bakılmasını istedi.
KUSURSUZ BAKANLIK!
Hamile kadınlar yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığı için hastane kapılarından geri çevrilirken Bakan Akdağ, altyapıyı güçlendirdiklerini, yeni doğan yoğun bakım sayısını 4-5 katına çıkardıklarını anlatıyor. Sistemdeki sorunların üzerini örtmeye çalışan Akdağ, faturayı emekçilere kesiyor. “En gelişmiş, ülkelerde bile sağlık hizmeti verilirken eksikler yanlışlar ve hatalar olabiliyor. Bunun da bir prosedürü var. Tazminatı var. Cezai durumlar oluşabiliyor. Türkiye’de de böyle olacaktır” diyen Akdağ, hata yapanın bedelini ödeyeceğini söylüyor.
Türkiye’de bebek ölümlerinde iyileşme yaşandığını iddia eden Akdağ, uyguladıkları birçok tedbir ve çalışma ile bebek ölümlerini binde 20’nin altına indirdiklerini, hedeflerinin ise binde 15’in altına çekmek olduğunu belirtti. Dönüşüm programlarındaki çalışmaları ile bebek ölümlerinin yeni doğan dışında azaldığını kaydeden Akdağ, “Bu sene bebek ölümleri muhtemelen binde 19 dolayında oldu” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

HASTALARI GERİ ÇEVİRMEK ZORUNDA KALIYORUZ
Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vural: 1 yılda 1 milyon 400 bin doğumun gerçekleştiği ülkemizde sadece bin 532 kuvöz var. İhtiyaç olan kuvöz sayısı ise 5 bin. Devlet hastanelerinde yenidoğan yoğun bakım üniteleri dolu. Biz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gelen hastaları geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Hastanede yer yok. Yenidoğan hemşire sayısı da az. En iyi koşullarda üç dört yoğun bakım hastasına bir hemşire bakıyor. Bu da yenidoğan bebeklere verilen bakımın kalitesini düşürüyor. Türkiye’deki yenidoğan uzmanı 100 civarında oysa 600 civarında yenidoğan uzmanına ihtiyaç var.

TOPLU ÖLÜMLER TESADÜF MÜ
4 Ağustos 2008: Ankara Zekai Tahir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 27 bebek hayatını kaybetti. Ölümlerin enfeksiyondan kaynaklandığı belirlendi.
21 Eylül 2008: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 bebek hayatını kaybederken neden yine hastane enfeksiyonuydu.
26 Kasım 2008: Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi’nde 12 saat içinde 4 bebek yaşama veda etti sebep yine aynıydı.
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

‘Dersimiz ağaç katliamı’

SONRAKİ HABER

Ders var kabul yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa