03 Mart 2009 00:00

Tezgaha alet olmamalı

MUHSİN Ertuğrul adına düzenlenen tiyatro ödülü, çekilenler, iade edenler, protesto edenler derken, tartışmaların odağına yerleşti.

Paylaş

MUHSİN Ertuğrul adına düzenlenen tiyatro ödülü, çekilenler, iade edenler, protesto edenler derken, tartışmaların odağına yerleşti. Başka itirazlar da yapıldı, ama en çok tiyatronun siyasetçilerin tezgahına alet olması eleştirildi.
İlk çıkışı, Duru Tiyatro adına Genel Sanat Yönetmeni Emre Kınay, “Şişli Belediyesi’nin politik ödül törenine alet edildiğimizi düşünüyorum” diyerek yaptı. Muhsin Ertuğrul adı dolayısıyla katıldıkları ödül töreninin tam bir siyasal şova dönüştüğünü söyleyen Kınay, bundan sonra Duru Tiyatro olarak Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödüllerine katılmayacaklarını açıkladı.
Arkasından, törende en başarılı tiyatro ödülünü kazanan Müjdat Gezen Tiyatrosu adına Müjdat Gezen ödülü reddettiklerini açıkladı. 20 bin TL’lik çeki iade eden Gezen, şöyle bir açıklama yaptı: “Oraya gittiğimizde, herkes gibi biz de gördük ki jüridekilerin pek çoğu bu ödüle aday gösterilmiş ve iş bununla da kalmayarak ödül almışlar. O zaman bizim ödülümüzün bir değeri kalmadığını düşündük. Çünkü oyunumuzun yazarlarından biri de jüride bulunuyordu. Bu nedenle ödülü ve para çekini iade ediyoruz. Öğrencisi olmakla övündüğümüz Büyük Hocamız Muhsin Ertuğrul’un adına bu iş yakışmadı.”
ÖNCE ŞEKİL HATASI
Eleştirmenler de ödüle tepki gösterdi. Geçtiğimiz pazartesi günü dağıtımı yapılan “2009-Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri” ile ilgili olarak, UNESCO’ya bağlı bir sivil toplum kuruluşu olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (AITC) Türkiye Merkezi’nden (TEB) yapılan açıklamada, ödülleri saptayan seçici kurulun etik değerleri hiçe sayan bir tutum sergilemesi eleştirildi. “Her şeyden önce şekil hatası vardır,” denilen açıklamada, seçici kurulda görev alanların oy kullanacakları ödüllere aday olmalarının büyük bir aymazlık olduğu vurgulandı.
TEB açıklamasında, eleştirilerinin seçilen kişi, kuruluş ve eserlere karşı değil, seçim biçimine karşı olduğunun altı çizilirken; ödenekli iki tiyatro yönetmeninin (Orhan Alkaya ve Osman Wöber’in) seçici kurula üye olmadıkları halde adlarının “seçici” olarak anılması da “ciddiyetsizlik” olarak değerlendirildi. “Ödülü ortaya koyan belediyenin kendi başkanını da ‘Tiyatroya Destek Ödülü’ ile taçlandırması, tiyatro deyimiyle tam anlamıyla bir ‘dramedy’dir,” denilen açıklamada, Muhsin Ertuğrul adına ve anısına da saygısızlık yaratıldığı iddia edildi. Tiyatro eleştirmenleri açıklamalarına şöyle devam etti: “Biz tiyatro eleştirmenleri olarak şu sanatçının, bu yazarın ya da o topluluğun neden ödül aldığını tartışmıyoruz. Eleştirimiz, ödül mekanizması yanlış işletildiği içindir. Bir de, buram buram politika kokan böyle bir ödüllendirmeye Muhsin Ertuğrul adının karıştırılmasına üzülüyoruz. Muhsin Ertuğrul adı kimilerinin sandığı gibi ucuz değildir. Tiyatrocular Muhsin Ertuğrul adını ne bugün, ne de yarın orada burada ele güne kaptırmaz. Tiyatrocularımızın Muhsin Ertuğrul adının yanı sıra, tiyatro sanatını da siyasal tezgaha alet ettirmeyeceklerini biliyor ve inanıyoruz. Diğer taraftan, öyle ya da böyle, hiçbir tiyatro sanatçısı böyle tezgahlara alet olmamalı diyoruz.”
Şişli Belediyesi ise, konu üzerine henüz bir açıklama yapmadı.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Dünyanın farklı mekanları İstanbul’da bir araya geliyor

SONRAKİ HABER

Kadir Has Stadı'nda son hazırlıklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...