5 Mart 2009 01:00
Aydın muhalefeti Evrensel Kültürde
AYLIK kültür, sanat ve edebiyat dergisi Evrensel Kültürde bu ay edebiyat incelemeleri dikkat çekiyor. Dosyanın konusu ise toplumsal muhalefet ve aydınlar.
Evrensel Kültür dergisi bu ay yüzyılın başında Bursada ipekçi kızlar grevini anlatan bir yazıyla başlıyor. Emekle Dut Yaprağı Atlas Olurken başlıklı yazıyı Sennur Sezer yazdı. Bu konuyu gündemine alan ve yazılışının yüzüncü yılında, Refik Halid Karayın Sus Payı öyküsü hakkındaki yazı ise Tahir Şilkanın.
Nâzım Hikmetin yurttaşlığı konusundaki yazıyı Ataol Behramoğlunun kaleminden dergide okumak mümkün.
Evrensel Kültürde bu ay çok sayıda edebiyat incelemesi yer alıyor. Mehmet Ergün, Artık Yazıl(a)mayan Öyküler üst başlığıyla Fahri Erdinçin Devrek No: 1 adlı öyküsünü inceliyor. Bir halk kahramanı Cemil Hayek hakkında yazılmış destanı Ender Özbay, Raul Gonzales Tunonu anlatan Şiiri Devrim, devrimi şiir başlıklı yazıyı Hilal Ünlü, Mannların Üç Yazarı 3 romanı başlıklı yazıyı da Zahide Yentür kaleme aldı.
Dergide TRT televizyonunun ilk dönemindeki yasaklama mekanizmasının nasıl işlediğine dair bir yazı da var; Selim Esene ait.
Onur Bakır Kübanın Türkiye Büyükelçisinin yazdığı Havanada Türk Tutkusu kitabını anlatan bir yazıyla dergide yer alırken, Ahmet Say Kızılderili Müziği Üzerine notlar tutmaya devam ediyor. Analitik bir gözle Heroes dizisini Neslihan Güngör irdelerken Evrensel Kültür okurları Carl Schmitt incelemesini ise Derviş Aydın Akkoçun kaleminden okuyacak.
Çağdaş Günerbüyük bu seneki Oscar ödüllerini toplayan Milyoner filmini yazdı. Yazısının başlığı Oscarlı Hint kumaşı.
Büyük Zonguldak yürüyüşünü konu alan Yüzbin kişiydiler belgeselinin yönetmeni Metin Kaya ile söyleşiyi Fahri Bozbaş yaptı.
Koray Karaermiş ünlü Japon Yönetmen Akira Kurosawanın Pera müzesinde sergilenen resimlerini kaleme aldı, Uğur Halil Karakullukçu ise Japon çizgi romanları Mangaları ele aldı.
Ali Saltan sınır anlatılarında bu ayda Ermenistan sınırında. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et